Ook Sint-Eloois-Winkel breit voor Australische dieren

Els Bonquet en Tine Derhore zoeken helpende handen.
Redactie KW

Het begon met een handvol creatievelingen die zich, via facebook, verbonden om hun steun te geven aan mens en dier in Australië. Drie dagen later zijn 20.000 mensen druk in weer met wol, breinaalden en naaipatronen. “Een solidariteitsactie waar we geen geld vragen maar knutselgrage handen”, horen we bij Tine Derhore (42) uit Sint-Eloois-Winkel, een van de 20.000.

Afgelopen zondag was een dag die bij heel wat mensen een permanente plaats in het geheugen kreeg. Duizenden beelden van verkoolde dieren werden de wereld ingestuurd en op een kaart van Australië werd duidelijk dat het volledige land in brand staat. “Een vriend van mij is weerman en hij toonde me een kaart van Australië die door de NASA werd ontworpen. Overal was er vuur. Dat was een eyeopener”. Els Bonquet (36), een dierenvriend uit Rollegem-Kapelle, schoot meteen in actie. “Ik kwam in contact met de mensen achter de facebookgroep Team Belgium for Australia, een duo dat opriep om op een creatieve manier steun te bieden. Twijfelen was niet aan de orde en ik sloot me aan”.


Buideltasjes en petbeds

Het woord creatief wordt met de regelmaat van de klok herhaald, met een solide reden zo blijkt. “In Australië zijn heel wat mensen bezig op verschillende fronten”, gaat Els verder. “Je hebt er brandweermannen die strijden tegen het vuur, maar er zijn ook heel wat andere sectoren waar wordt gevochten tegen de gevolgen van het vuur. Met deze groep willen we vooral de mensen die zich ontfermen over de dieren steunen. Door het maken van zaken zoals buideltasjes, nestzakjes en petbeds kunnen jonge dieren, die net hun moeder zijn verloren, worden opgevangen. We lanceerden een globale oproep via facebook en het werd razendsnel opgepikt. Ondertussen zijn meer dan 20.000 mensen in de weer en worden er over het hele land verzamelpunten opgericht. Wie wol, lakens of andere materialen kan missen, mag die bij dergelijk verzamelpunt afgeven. Ze worden daarna verdeeld onder de mensen die breien of naaien. Het is een gigantische groep die zich via het internet in werking heeft gezet. Ikzelf fungeer als inzamelpunt in Rollegem-Kapelle. Via de burgemeester kreeg ik meteen een lokaal in de sporthal ter beschikking.”


Collectie breinaalden

Een liefde voor dieren en een passie voor handwerk, het is de combinatie die Tine Derhore tot bij de facebookgroep bracht. “Toen ik de beelden op tv zag, knapte er iets. Zoveel dierenleed, het was gewoon ondenkbaar dat ik me niet zou gaan inzetten.” Tine haalde haar collectie breinaalden boven en ging aan de slag. “Ik had nog een paar eigen patronen liggen, die ik ook online heb gezet. Via het internet delen we tips met elkaar en ondertussen zijn we ook al aan het kijken om op verschillende tijdstippen met mensen samen te komen. In groep werken is niet alleen leuker, we werken ook heel wat sneller waardoor we meer tasjes en nestjes kunnen maken. Ieder zakje of tasje zal in Australië worden gebruikt om bijvoorbeeld babykoala’s of babykangoeroes op te vangen, daarom maken we ze in verschillende afmetingen.”

Zo zien de mandjes eruit.
Zo zien de mandjes eruit.

“Laat me ook meteen aanvullen dat we geen geld in ontvangst nemen!” De boodschap van Els is duidelijk. “Wie toch wil doneren wordt rechtstreeks naar de hulporganisaties in Australië gestuurd. Wij hebben nu vooral nog grote nood aan mensen die de materialen kunnen verwerken. Vanuit iedere uithoek van het land komen er lakens, bollen wol of andere spullen aan. Die moeten nu allemaal omgevormd worden tot tasjes en zakjes. Vanaf 20 januari zal een verzamelmoment worden gehouden, waarop alle afgewerkte items worden gegroepeerd. De hoofdbeheerders van de beweging halen dan alles op en verzenden het richting Australië. Iedere inzet, of het nu om iets groots of iets kleins gaat, helpt daar ter plaatse.”

Zelf de handen uit de mouwen steken? Alle info is terug te vinden op de facebookgroep van Team Belgium for Australia: www.facebook.com/groups/844367419348772/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier