Ook SCOR moet puzzelen om eindjes aan elkaar te knopen

De coronacrisis heeft ook bij de kleinere voetbalclubs een ravage aangericht. Sprokkelactiviteiten om de kas wat aan te spekken vielen in het water, toegangsgelden konden niet geïnd worden en ook de kantine bleef dicht. Zelfs het lucratief jeugdtornooi moest er aan geloven. Voorzitter Jean Marie Bonte legt uit hoe Scor in het licht van de 100ste verjaardag kan overleven.

Scor voorzitter Jean-Marie Bonte is erin geslaagd om financieel dit moeilijk jaar door te spartelen. (foto CLY)©julien cluyse
Scor voorzitter Jean-Marie Bonte is erin geslaagd om financieel dit moeilijk jaar door te spartelen. (foto CLY)©julien cluyse

“Hoe je het ook draait of keert, wij zijn niet van plan om er nu al de brui aan te geven want binnen vijf jaar gaan we de 100ste verjaardag van Scor vieren. Wij hebben het nu knap lastig maar toch zijn we erin geslaagd om schuldenvrij verder te werken.

Onder meer dankzij de lidgelden van 270 leden en de gulle steun van de sponsors lukt dit. “Zo zijn we er toch in geslaagd om alle jeugdploegen van nieuwe kledij te voorzien. Diezelfde sponsors hebben zich ook geëngageerd voor de komende drie seizoenen. Daarbij komt nog dat ook de gemeente over de brug gekomen is met een toelage die dertig procent hoger ligt dan vorig seizoen.”

“Veel ploegen zullen het financieel erg lastig krijgen”

De grote aderlating voor de club is wel het verlies van de kantine-inkomsten. “De opbrengsten in 2020 zijn teruggevallen tot 45 procent van het jaar voorheen. Voeg daar nog eens aan toe dat wij bij alle thuiswedstrijden de steun moesten missen van een kleine honderd supporters. Ook al mochten de jeugdwedstrijden plaatsvinden, elk spelend kind mocht maar vergezeld zijn van één ouder wat voor ons een groot verlies betekent. Bovendien werden bij elke jeugdwedstrijd tombolalotjes verkocht maar ook dat kan nu niet meer. Daarnaast zijn er tal van activiteiten die niet konden plaatsvinden. Denken we maar aan de sportquiz, de uitbating van de Peloezefeesten, de standjes op het herfstcriterium, de uitzending op groot scherm van het Europees kampioenschap en de jaarlijkse Grote Groetenkaarting. Gelukkig moesten er weinig winstpremies uitbetaald worden en slechts een deel van de trainers diende betaald te worden. Zo gaan we er in slagen de eindjes aan elkaar te knopen.”

Toekomst

Ook voor volgend seizoen zit Scor eigenlijk safe. “De gehele kern blijft zodat er in principe geen versterking bijkomt. Bovendien zit de sfeer heel goed bij spelers supporters en omkadering. Momenteel staan we op een gedeelde derde plaats. Ik vrees alleen dat als de competitie wordt heropgestart dat zal zijn zonder publiek en dat is niet verantwoord. Veel ploegen zullen het daardoor financieel heel lastig krijgen. Wij hadden nog voor het stopzetten van de competitie een grote tent geïnstalleerd om buiten 45 supporters op te vangen en nog eens 40 binnen in de cafetaria maar wanneer het publiek niet welkom is, dan is deze investering een maar voor niets.”

“Het verlies loopt op tot 100.000 euro”

“Het zou ook niet realistisch zijn om de competitie her op te starten zonder kleedkamers en zonder douches. Hoedanook, de coronacrisis heeft het voetbal geen deugd gedaan want voor ons betekent dit op zijn minst 100.000 euro verlies. Gelukkig heeft de eindejaarsverkoop van wijn, cava en truffels net voor de coronamaatregelen nog heel goed opgebracht”, besloot een optimistische voorzitter van Scor.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.