Ook politiezone Vlas pakt ruim 300 transitmigranten op

De medewerkers van Van Marcke in Kortrijk troffen vorig jaar regelmatig transmigranten in vrachtwagens aan. © KDS
Redactie KW

Nog elke week worden er in West-Vlaanderen transmigranten aangetroffen. Voornamelijk in het noorden van de provincie, al blijkt uit cijfers dat ook Kortrijk en Kuurne de dans niet ontspringen. In 2017 pakte de lokale politie 321 transmigranten op.

Dit jaar werden in de omgeving van Zeebrugge en op de snelwegparking in Jabbeke al 800 transmigranten opgepakt. Die cijfers maakten de West-Vlaamse politiezones recent vrij. Dat zijn migranten die geen geldige papieren hebben om in België te verblijven en zich in een ander land (vaak Engeland) willen vestigen. Daarvoor werden in die regio al te vaak transmigranten aangetroffen. Maar wie denkt dat de problematiek rond dat soort migranten zich tot het noorden van West-Vlaanderen beperkt, heeft het verkeerd voor.

In politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) worden er al enkele jaren na elkaar heel wat transmigranten aangetroffen. In 2015 waren het er 288 en in 2016 296. Vorig jaar werd de kaap van de 300 ruimschoots overschreden: 321. “De transmigranten die we oppakken komen vooral uit Ethiopië, Eritrea, Irak en Syrië“, legt Thomas Detavernier, communicatieverantwoordelijke bij PZ Vlas uit. “Een groot aantal werd zonder geldig vervoersbewijs aangetroffen op de trein in het station van Kortrijk. Ze zeiden telkens dat ze op weg waren naar Noord-Frankrijk.”

“Daarnaast werden ook enkele groepen transmigranten aangetroffen in vrachtwagens. In Kuurne ging het om bedrijven in de Noordlaan, in Kortrijk om een bedrijf in de Weggevoerdenlaan.”

Procedure

Bij Bedrijvenpark Kortrijk Noord (BPKN) hebben ze geen weet van transmigranten in vrachtwagens in de Noordlaan. Bij sanitairspecialist Van Marcke, het enige bedrijf in de Weggevoerdenlaan, is een ander verhaal te horen. “We hebben vorig jaar viermaal mensen aangetroffen in de laadruimtes van vrachtwagens”, aldus Bart Hallemeesch, chief logistics officer bij Van Marcke. “Dit jaar gebeurde dat al één keer: in januari op site van het Europees distributiecentrum (op LAR Zuid). Telkens bleek de lading intact te zijn.”

Wanneer er transmigranten worden gevonden, volgen we een procedure. We vragen die personen dan om met ons mee te gaan naar de refter van het bedrijf. We drukken onze medewerkers op het hart om niet de confrontatie aan te gaan. Eens in onze cafetaria krijgen die personen iets te drinken aangeboden. Ondertussen verwittigen we de politie, die dan ter plaatse komt en hen meeneemt. Op dat moment is voor ons de zaak afgesloten.”

De politie onderzoekt daarna of iemand van de opgepakte personen geseind staat en neemt ook contact op met de dienst Vreemdelingenzaken, die beslist over het lot van de transmigranten.

Opvallend is wel dat zoveel transmigranten in Kortrijk passeren. “Kortrijk is nu eenmaal een knooppunt voor zowel het trein- als het vrachtwagenverkeer“, aldus nog de politie. “De transmigranten die hier worden aangetroffen zijn niet van plan om hier in Kortrijk te verblijven of er zich te vestigen.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier