Ook opluchting bij Multi Bazar: “Helemaal klaar voor de opening”

Medezaakvoerder Alexander Moyaert is blij om maandagmiddag weer (definitief) open te gaan. (Foto JG) © JG
Bert Vanden Berghe

Nadat er de afgelopen weken nogal wat onduidelijkheid is of de typische West-Vlaamse multiwinkels al dan wel niet mochten open gaan, is de kogel door de kerk. Bij Multi Bazar reageren ze alvast opgelucht.

Vorige maand besliste de Nationale Veiligheidsraad dat doe-het-zelfzaken en tuincentra opnieuw open mochten. Multizaken als Multi Bazar, Euroshop en Supra Bazar stelden alles in het werk om te openen, maar werden even snel teruggefloten. Bij Multi Bazar bijvoorbeeld leidde dat tot een heus welles-nietesspelletje. Terwijl ze van de ene partij de goedkeuring kregen, werden ze na een halve dag tot weer aangemaand tot sluiten. Na de beslissing van de Veiligheidsraad vanmiddag, staat het nu vast dat ze definitief open mogen vanaf maandag 11 mei.

“Daar zijn we heel blij mee”, klinkt het bij medezaakvoerder Alexander Moyaert, die een vestiging in Pittem en Izegem heeft. Daar zijn ze al een tijdje bezig met de heropening. De momenten waar de doe-het-zelfafdelingen kortstondig open waren, bleken achteraf ongewild een goeie test. “Heel de winkel wordt éénrichtingsverkeer. De kleren die gepast worden in onze fashionafdeling, zullen 24 uur aan de kant worden gelegd. Bepaalde zaken werden ook weggenomen om een betere circulatie te verkrijgen in de winkel. En uiteraard zijn de kassa’s ook uitgerust met plexischermen en kan er veilig betaald worden, voor de klant en ons persooneel. Aan de inkom zal iemand de karren ontsmetten en zorgen als buffer als er te veel mensen in de winkel zouden zijn. We hebben daarom ook bollen aangebracht op de grond die eventuele wachtrijen duidelijk moeten weergeven. We zijn er dus helemaal klaar voor en kijken er dan ook naar uit.”

Bijna twee maanden sluiten, is voor elke ondernemer een nooit geziene uitdaging. “Mijn ouders, die de zaak hebben opgestart, zijn nooit met zoiets geconfronteerd geweest. Het enige positieve is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Het gaat er nu om dat we alles opnieuw ordentelijk kunnen opstarten. Het is nog onduidelijk wat de precieze uitkomst zal zijn, maar natuurlijk is het rekenen en puzzelen momenteel. Zo kunnen bepaalde kleren, die besteld en geleverd waren, niet eens in de winkel kunnen geraken omdat het nu te warm wordt om ze te verkopen. Het valt ook af te wachten hoe de consument nu reageert de komende weken en maanden. De afgelopen periode werd onze webshop druk bezocht, maar je merkte een stevige terugval toen de doe-het-zelfzaken opnieuw open gingen. Je merkt dat mensen nog altijd heel graag naar een fysieke winkel gaan.”

Vanaf maandagmiddag zijn de klanten dus opnieuw meer dan welkom. “Ik denk wel dat veel mensen de ernst van de situatie inzien, dus hoop ik dat ze de maatregelen goed blijven opvolgen. Want het is in ieders belang dat we stelselmatig meer mogen en kunnen doen. Ook als bedrijf wil je zoiets geen tweede keer meer meemaken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten