Ook op verplaatsing kan je in Kuurne vlot sorteren

Imog-directeur Johan Bonnier, gemeenteraadslid Jean-Paul Algoed, schepen van Sport Jan Deprez, Els Verhaest van Imog en schepen van Milieu Francis Watteeuw stelden de nieuwe vuilnisbakken in het Sportpark voor. © gf
Olaf Verhaeghe

Onder het motto ‘een propere gemeente is een gezellige gemeente’ loopt in Kuurne een project om het zwerfvuil- en sluikstortbeleid te verbeteren. De gemeente werkt daarvoor samen met Mooimakers en afvalintercommunale Imog. Een uitgewerkt vuilnisbakkenplan, met specifieke aandacht voor het Sportpark, is een eerste belangrijke stap.

Het restafvalcijfer van Kuurne ligt met 157 kilogram per inwoner vrij hoog. En net daar wil het gemeentebestuur iets aan doen. “Beter sorteren is een eerste, maar erg belangrijke stap”, zegt schepen van Milieu Francis Watteeuw (SP.A). “Daarom zijn wij als eerste in de regio gestart met sorteren op het openbaar domein.”

Vandaag worden de inwoners al gemotiveerd om thuis goed te sorteren, maar als gemeente moeten we dit ook in de publieke ruimte ondersteunen. “We moeten het voor iedereen makkelijker maken om te sorteren, niet enkel thuis.” Deze zomer kwamen er daarom in het Sportpark nieuwe, blauwe PMD-vuilnisbakken, naast de gekende groene exemplaren.

Het doel van het intensief coachingtraject dat de gemeente Kuurne onder begeleiding van Mooimakers en Imog is gestart, is een aanzienlijke vermindering van het zwerfvuil en sluikstort in de straten.

Proefproject

Het proefproject met de twee soorten vuilnisbakken in het Sportpark is een eerste aanzet, later wordt een vuilnisbakkenplan opgemaakt voor de hele gemeente. “Samen met Imog hebben we bewust voor het Sportpark gekozen”, duidt schepen van Sport Jan Deprez (CD&V). “Daar stonden vroeger 45 vuilnisbakken, uit metingen bleek dat die meestal slechts halfvol waren. We hebben alle plaatsings- en gebruikscriteria in acht genomen en zo een nieuwe opstelling gemaakt: 37 vuilnisbakken voor restafval en 37 voor PMD, allemaal voorzien van een sticker met de sorteerregels.”

Zowel voor als na de invoering van de blauwe vuilnisbakken wordt de hoeveelheid opgehaald afval gemeten en ook de netheid van de hele site wordt onder de loep genomen. Bovendien wordt ook samengewerkt met de zomerkampen, de jeugdverenigingen en de sportclubs. Tijdens de zomermaanden wordt gecontroleerd en gehandhaafd. Op die manier moeten de sport- en speelterreinen netjes blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier