Ook Oostende heeft nu strandpolitie: “Grote hulp voor de redders”

De nieuwe strandpolitie werd donderdag voorgesteld op het Klein Strand in Oostende. Toevallig was ook Andy Peeleman op die plaats aanwezig en hij ging gretig mee op de foto met zijn 'collega's'. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Oostende heeft vanaf nu zijn eigen strandpolitie. Samen met de strandreddingsdienst zullen ze opereren vanaf een containerconstructie ter hoogte van het Kursaal. “Het zal ons werk gemakkelijker maken en het zal ervoor zorgen dat we sneller ter plaatse zijn bij incidenten op het strand”, klinkt het bij de korpschef.

Blankenberge en Knokke hebben al een strandpolitie. Daar gaat het eerder om één of twee mensen die permanent op het strand aanwezig zijn. In Oostende werd een team samengesteld van 30 politiemensen. Daarvan zullen telkens vijf mensen, onder wie vier inspecteurs en één politiechef, aanwezig zijn op het strand.

“Elk jaar moeten we heel vaak tussenkomen bij incidenten op het strand”, vertelt korpschef Philip Caestecker. “Het gaat dan om verloren gelopen kinderen of andere toestanden zoals bijstand geven aan de strandredders. Eigenlijk hadden we vorig jaar al beslist om hier permanent een politiepost te bemannen. De interventieploegen moeten altijd maar naar het strand komen en die mensen hebben we nodig in de stad. De strandpolitie zal voor een grpot deel de interventieploegen ontlasten.”

Het feit dat er nu permanent politie aanwezig zal zijn op het strand zal ook voor de strandredders een wereld van verschil maken

De strandpolitie blijft in juli en augustus aanwezig op het strand. Er werden twee strandvoertuigen gehuurd, waarmee de strandpolitie zich kan verplaatsen.

De strandpolitie krijgt er naast de handhaving ook nog een andere belangrijke taak bij. “Onze mensen op het terrein moeten er mee op helpen toezien dat de maatregelen rond corona opgevolgd worden op het strand”, gaat de korpschef verder. “Heel vaak worden de bevelen van de strandredders niet opgevolgd en dan komen wij ook tussen. Mensen denken maar al te vaak dat strandredders geen bevelen mogen geven, maar dat is niet zo. Er staan wel degelijk boetes op het niet opvolgen van bevelen van strandredders. Redders hebben echter minder mogelijkheden om iets af te dwingen. Strandredders kunnen bijvoorbeeld geen arrestaties verrichten en dat kunnen politiemensen in dat opzicht wel. Het feit dat er nu permanent politie aanwezig zal zijn op het strand zal ook voor de strandredders een wereld van verschil maken.”

Nu twee aanspreekpunten

Jonathan De Vos, hoofdredder in Oostende is blij met de komst van de strandpolitie. “In het verleden hebben we altijd al goed samengewerkt met de politie. Dat er nu mensen permanent op het veld aanwezig zullen zijn, is voor ons meer dan welgekomen”, vertelt de hoofdredder. “Vroeger hadden we enkel telefonisch contact met de politie en waren wij eerder de ogen op het strand. Bij bepaalde incidenten zijn de politiemensen veel sneller ter plaatse en staan we ook in directe verbinding met hen. We hebben elk ons eigen takenpakket, maar bepaalde zaken lopen al jaren samen zoals verloren gelopen kinderen of bepaalde gevallen van agressie. We zijn al altijd het eerste aanspreekpunt geweest op het strand. Vanaf nu zijn er twee aanspreekpunten.”

Containerconstructie

Zowel de strandpolitie als de strandreddingsdienst zullen samen opereren vanuit een containerconstructie die opgesteld staat ter hoogte van het Kursaal. De komst van de strandpolitie doet meteen de vraag rijzen of een dergelijke constructie zoals Knokke er een heeft nodig is in Oostende. “Wij hebben een kleine strandzone en we moeten inderdaad kijken wat we tijdelijk of permanent kunnen installeren”, vertelt schepen Silke Beirens (Groen). “We gaan in de toekomst sowieso bekijken of we een soort van strandpost kunnen verankeren op het strand. Een strandpost zoals Knokke er een heeft, is hier echter relatief onmogelijk. Maar we gaan wel kijken wat de mogelijkheden zijn. Het is de bedoeling dat we evolueren naar een vaste post. Al zal die in Oostende waarschijnlijk niet het hele jaar door kunnen blijven staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier