Ook onze brouwerijen kreunen onder coronacrisis

De Halve Maan zag zijn omzet met 66 procent dalen. © Davy Coghe
Philippe Verhaest

Één op de drie cafébazen moest in april of mei geen huur betalen aan de eigenaar van het pand. Vaak gaat het om brouwerijen die, naast een slabakkende verkoop, nu ook nog eens deze inkomsten moeten missen. Onze grootste brouwerijen over hun coronacrisis.

Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck

De Izegemse Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck heeft slechts enkele cafépanden in eigendom en heeft per dossier een gepersonaliseerd voorstel geformuleerd om de betaling van huurgelden tijdens de coronacrisis te faciliteren. “Op die manier proberen we telkens de beste oplossing te vinden”, zegt Frédéric Boulez. “Onze export is wel teruggelopen. De lockdown in China deed de vraag vanuit Azië stoppen, maar er openen ook weer markten na de versoepeling van de maatregelen. Sterk getroffen landen als Italië, Spanje of de Verenigde Staten beïnvloeden onze exportcijfers bijna niet omdat onze distributie sterker is waar de lockdown minder streng is. Maar uiteraard hebben we onze productie en voorraad gekoppeld aan de huidige vraag. Door de sluiting van de horeca wordt er geen vatenbier meer gekocht, onze speciaalbieren in fles doen het in de retailsector wel nog goed.” Sinds half maart is het personeel van de brouwerij economisch werkloos. “De permanentie wordt op basis van een beurtrol voorzien. De definitieve economische impact van deze crisis moet echter nog op ons afkomen.”

De Brabandere

Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove heeft van alle eigen horecazaken – 185 in Oost- en West-Vlaanderen – de huur voor april kwijt gescholden. “Dat werd door iedereen geapprecieerd, want het besef is er dat ook wij zwaar getroffen worden. Nog een extra maand huur laten vallen, is echter niet aan de orde”, zegt Stijn Vermoere. De export is door de coronacrisis wat gedaald. “Aanvankelijk lag de uitvoer naar Europa zo goed als stil, maar overzeese landen en Rusland bestelden wel nog een tijdlang. Nu is ook die vraag deels afgenomen, maar er blijven bestellingen binnen komen. We hebben onze productie wel moeten terugschroeven. We hebben vrij lang kunnen blijven brouwen, maar momenteel is er een minimale dienstverlening. Om in de toekomst beter te kunnen omgaan met een dergelijke crisis, zijn we momenteel een interne oefening aan het maken.”

De Halve Maan

Ook De Halve Maan in Brugge heeft de huur voor april laten vallen. “Dat gold voor uitbaters die tot voor de crisis geen huurachterstal hadden”, zegt ceo Xavier Vanneste. ” Intussen heeft de Vlaamse regering een steunsysteem ontwikkeld voor horeca-uitbaters die moeilijkheden hebben om hun huurdersverplichtingen te voldoen. Wie geen achterstal had en als de verhuurder al een maand huur heeft kwijt gescholden, maakt aanspraak op een overheidslening om de huur verder te betalen.” Ook voor de brouwerij zelf is de impact groot. “Een groot deel van onze afzet komt van de horeca. Onze omzet is met 66 procent gedaald. Enkel in de retail is er een toename, maar daarmee kunnen we de daling niet compenseren. Ook de export is geslionken, met uitzondering van China. In januari en februari noteerden we daar een stevige terugval, maar het land staat nu een pak verder in de strijd tegen corona. Momenteel bedraagt onze productie dertig procent van het normale volume. We blijven wel positief naar de toekomst kijken, al hebben we ons businessplan bijgesteld en hopen op een herstel in de komende jaren.”

Omer Vander Ghinste

Het Bellegemse Omer Vander Ghinste heeft de huur van april laten vallen voor alle zelfstandige horeca-ondernemers die een pand, dat eigendom is van de brouwerij, huren. “De impact van deze crisis is zeer groot. Het verlies bedraagt momenteel zestig procent, maar evolueert gunstig dankzij het groeiende thuisverbruik. De huur voor mei wordt niet kwijtgescholden, maar we nemen we andere maatregelen. Bier dat tijdens de lockdown vervalt, wordt bij de heropstart gratis vervangen. En per klant gaan we afzonderlijk in gesprek om hen te steunen. In de brouwerij proberen we zoveel mogelijk mensen aan boord te houden en we houden onze langetermijnvisie aan. We zijn echter afhankelijk van de beslissingen van de overheid. Die onzekerheid maakt het moeilijk.”

AB Inbev

De grootste brouwer ter wereld telt in West-Vlaanderen 200 horecazaken. Die zijn geen eigendom van de brouwerij, maar worden gehuurd van vastgoedeigenaars en doorverhuurd aan horeca-uitbaters. We zijn met de eigenaars in gesprek, maar om onze uitbaters perspectief te geven, hebben we duur voor april al kwijtgescholden. Voor mei voorzien we uitstel van betaling”, zegt Karolien Cloots. “We hebben ook al ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in de horecasector: tapleidingen werden gratis schoongemaakt, oude biervoorraden werden vervangen en we hebben Café Courage gelanceerd: een digitaal platform waarbij mensen vooraf een pintje kunnen bestellen en betalen. Bijna 2.800 cafés nemen hier aan deel en er is al voor meer dan 477.000 euro besteld. AB InBev stort het integrale bedrag door aan het café in kwestie en verdubbelt de pinten in gratis goederen, tot dat we 3,6 miljoen pinten hebben gegeven.”

Alken-Maes

Brouwerij Alken-Maes scheldt voor april en mei telkens de helft van de huur kwijt. “En per uitbating onderzoeken we de mogelijkheden voor uitstel van betaling van facturen en leningen”, zegt Sebastiaan De Meester. Via het platform cafesolidair.be kan je, net als bij AB Inbev, nu al pintjes kopen in je favoriete café.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier