Ook Noorse en Duitse Seakings donderdag mee op allerlaatste vlucht

Redactie KW

Nu donderdag vliegt de laatste nog operationele Seaking-helikopter voor de allerlaatste keer. In de voormiddag landt hij in elke kustgemeente om een vlag af te geven, in de namiddag is er een formatievlucht met een Duitse en een Noorse Seaking in een stuk van West-Vlaanderen.

De drie laatste exemplaren van de iconische reddingshelikopter van de Luchtmachtbasis Koksijde hadden in december al een ‘last formation flight’. Eén van de drie toestellen was toen aan een onderhoudsbeurt toe, maar er werd beslist die niet meer uit te voeren en het toestel aan de grond te houden. De twee andere toestellen konden nog enkele maanden door, maar één van beide is intussen ook uit dienst genomen. De allerlaatste Seaking, de zwarte RS-05, vliegt donderdag voor de allerlaatste keer.

Tijdens deze laatste vlucht zal een bemanningslid een herinneringsvlag, met daarop de eindbalans van 43 jaar dienst, samen met de burgemeester of een afgevaardigde op het strand van elke kuststad of -gemeente planten. De Seaking stijgt om 9 uur op en plant om 9.30 uur een eerste vlag in Knokke. Dan volgt ongeveer elke tien minuten een badplaats, met De Panne als afsluiter om 11.05 uur. Om 11.15 uur is de Seaking terug op de Luchtmachtbasis Koksijde.

Met Noorse en Duitse Seaking

In de namiddag is er nog een formatievlucht van de RS-05 met een Duitse en een Noorse Seaking. Als eerbetoon aan de Seakings van Koksijde komen beide toestellen meevliegen. De vlucht gaat over Diksmuide, passeert het AZ Sint-Jan Brugge en het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende. Via de luchthaven van Oostende gaat het naar Nieuwpoort, waar een NH90 ‘Caiman’ – de opvolger van de Seaking – en een Alouette III, het andere type militaire helicopter dat in Koksijde is gestationeerd, zullen aansluiten. De vijf toestellen passeren nog drie keer langs de basis in Koksijde en dan zal de Seaking nog een allerlaatste demonstratie geven, alvorens definitief aan de grond te gaan.

(HH)