Ook NEOS Ruiselede moet veel activiteiten schrappen: “Veel begrip, maar zo minder sociaal contact”

Bestuurslid Rudy Bert. © RV
Redactie KW

Van de drie seniorenbewegingen in Ruiselede is NEOS, met 209 leden en zeven bestuursleden, de meest diverse qua activiteiten. Het was dan ook geen sinecure om er zoveel te schrappen. “Wij als instantie en de individuele leden betonen alle respect voor de maatregelen”, zegt bestuurslid Rudy Bert.

Rudy Bert is een van de zeven bestuursleden en zijn takenpakket is uitgebreid. Hij fungeert als secretaris, beheert de website, verzorgt de ledenadministratie en is afgevaardigde in het provinciaal bestuur. “In een doorsnee propvol werkjaar is er variatie troef. Zo organiseren we iedere maand een spelnamiddag in zaal Spel en Sport met kaarten, Rummikub en tal van gezelschapsspelen, met telkens een opkomst van circa 60 leden. Elk jaar organiseren we drie à vier spreekbeurten met gastsprekers. In elk jaarprogramma prijken steeds boeiende daguitstappen met bedrijfsbezoeken en ook culinaire verwennerij is nooit veraf.”

“Na de beslissingen van de overheid omtrent de coronacrisis hebben we onze leden meteen de aanpassingen doorgegeven. Onze ledencommunicatie verloopt via mail, nieuwsbrief en brief voor zij die geen computer gebruiken”, vertelt Rudy.

Geschrapte activiteiten

“Naar de bowling gaan, een toneelvoorstelling van ‘Paradijsvogels’ in Kortrijk, een ontspanningsnamiddag in eigen zaal, de komische act ‘Zuinige Marie’, een wandeling,… Die activiteiten worden allemaal afgelast. Het Schlagerfestival in Hasselt van 29 maart werd ook geschrapt. Dezelfde artiesten samenbrengen lukt blijkbaar niet dit jaar, dus die groepsuitstap werd meteen verschoven naar 28 maart van volgend jaar. Ook het Provinciaal Groot Neos Dictee in Sint-Andries (Brugge) is uitgesteld naar een nieuwe datum in september. Gelukkig hebben de coronamaatregelen ons als instantie geen extra geld gekost.

Gebrek aan sociaal contact

Tijdens korte wandelingen met mijn echtgenote Monique Verleye komen we wel eens leden tegen. De reactie is unaniem een uiting van begrip en solidariteit, maar de maatregelen hebben natuurlijk ook het negatieve gevolg van een schrijnend gebrek aan sociaal contact. Al onze leden staan wel vol appreciatie achter de verschuivingen in de kalender. Dat geeft ons vertrouwen en ambitie om er weer stevig tegenaan te gaan, als de epidemie overwonnen is”, besluit Rudy. (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier