Ook Natuurpunt naar Raad van State tegen zeeboerderij voor kust Nieuwpoort

© Colruyt Group
© Colruyt Group
Redactie KW

Ook Natuurpunt trekt, samen met de Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF België, naar de Raad van State tegen de vergunning voor de zeeboerderij van Colruyt voor de kust van Nieuwpoort.

Colruyt Group kreeg eind september een gebruiksvergunning en begin december ook een milieuvergunning om in eerste instantie mosselen en later ook oesters en zeewier te kweken in een ‘zeeboerderij’. De toegekende locatie is een zone op zee van 4,5 vierkante kilometer groot, op 5 km voor de kust van Nieuwpoort. Daarmee heeft Colruyt alle vergunningen binnen om de zeeboerderij te kunnen starten. De supermarktgroep verwacht een eerste beperkte mosseloogst in het najaar van 2022 en hoopt in 2023 op een volwaardig Belgisch mosselseizoen.

De stad Nieuwpoort vecht beide vergunningen aan voor de Raad van State. Het stadsbestuur ziet onoverkomelijke problemen voor de visserij, de jachthaven en de natuur. Nu trekt ook Natuurpunt, samen met de 4Sea-partners Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF België en met steun van Natagora en IEW, naar de Raad van State.

“Bijkomende druk op Natura 2000-gebied”

“De zeeboerderij ligt in Natura 2000-gebied, dat onder meer aangeduid is voor de bescherming van zeevogels, en legt bijkomende druk op de nu al sterk bedreigde natuurwaarden, bovenop alle andere activiteiten zoals (recreatieve) visserij”, zegt Natuurpunt. “Het is een spijtige zaak dat juridische acties nodig zijn om de natuurwaarden in het Belgische deel van de Noordzee te kunnen beschermen. Wanneer zal de federale overheid haar verantwoordelijkheid opnemen en de Natura 2000-wetgeving correct opvolgen, door onder meer cumulatieve effecten van activiteiten in rekening te brengen? Zo moet ook de verouderde wet marien milieu nog aangepast worden om ervoor te zorgen dat de natuurimpact van alle activiteiten bestudeerd kan worden”, aldus nog Natuurpunt.

Colruyt: “Toelating gekregen na wetenschappelijk advies”

“Net omdat deze zone gelegen is in Natura 2000-gebied, hebben we een passende beoordeling ingediend bij de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM)”, reageert Silja Decock van Colruyt Group. “De minister van de Noordzee heeft ons een Natura 2000-toelating verleend en dit op wetenschappelijk advies van het BMM.”

Volgens Silja Decock leiden de beroepen bij de Raad van State tegen de zeeboerderij niet tot vertraging. “Wie naar de Raad van State trekt wil een vernietiging van een van beide vergunningen. Een beroep tot vernietiging is geen beroep tot schorsing. Het betekent dus niet dat we de werkzaamheden meteen moet stopzetten. Maar dat is ook nog niet aan de orde. We zijn op dit moment nog niet aan het bouwen en de bouw van de installatie staat ook nog niet onmiddellijk op de planning.”

“We willen eerst het definitieve ontwerp van de zeeboerderij verfijnen en finaliseren, tot aan de materiaalkeuze toe. Met dat definitieve ontwerp begint de zoektocht naar partners pas echt, dan kunnen we een aantal zaken concreet maken. Voor de effectieve start van de bouw kijken we ten vroegste naar de tweede helft van 2021.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier