Ook Meunyckenhof in Koekelare kreeg tweede prik: “Maar we blijven voorzichtig”

©GINO COGHE Foto Coghe
©GINO COGHE Foto Coghe
Hannes Hosten

In het Meunyckenhof in Koekelare is de rust wat teruggekeerd nu alle bewoners maandag hun tweede vaccinatieprik kregen. Het woonzorgcentrum kampte eind 2020 met een erg zware corona-uitbraak. “We blijven voorzichtig”, zegt directeur Frank Vanneuville.

Het Meunyckenhof werd in december vorig jaar heel zwaar getroffen door corona. In het rusthuis, waar normaal 137 senioren wonen, raakten ruim 85 bewoners en een 40-tal medewerkers besmet. Er waren ook heel wat overlijdens te betreuren.

Intussen is de situatie al enkele weken onder controle. Eind januari kregen bewoners en medewerkers hun eerste spuitje en op maandag 15 februari werd de tweede dosis van het levensnoodzakelijke vaccin toegediend.

“100 procent bewoners en 90 procent van de personeelsleden zijn gevaccineerd”, vertelt directeur Frank Vanneuville. “10 procent van de medewerkers lieten geen spuitje zetten, maar dat is een gemotiveerde keuze: om medische redenen of door zwangerschap. Dat is niet omdat ze tegen vaccinatie zijn.”

In groepjes van tien

“Al enige tijd leven onze mensen in groepjes van tien samen op de afdeling. Ze eten samen en doen samen activiteiten, maar nog altijd op afstand. Dat is het nieuwe normaal. Het normale zoals vroeger is nog niet voor meteen. Wij hebben lessen getrokken uit wat we meemaakten”, zegt de directeur.

In het Meunyckenhof zijn, zoals in de meeste andere woonzorgcentra, twee vaste bezoekers per bewoner toegelaten. Er worden ook alweer nieuwe bewoners opgenomen. “Die verblijven eerst een week op de kamer. Ze krijgen een coronatest bij aankomst en dan nog twee keer in de eerste week. Als de testen negatief zijn, mogen ze uit de kamer.”

Wellicht geen gerechtelijke stappen

Eind december stelde Frank Vanneuville dat de hele corona-uitbraak in het Meunyckenhof terug te brengen was tot één onvoorzichtige bezoeker, die wist dat ze besmet was, maar toch haar man ging bezoeken op de dementie-afdeling. Hij zei toen dat de raad van bestuur zich zou beraden over mogelijke gerechtelijke stappen. Een beslissing daarover is nog niet gevallen, maar de directeur houdt eerder de boot af.

“De rouwprentjes van de overledenen staan op mijn bureau. We zien gangen met lege kamers. Dat veeg je niet zomaar weg”, vindt hij. “Maar met een gerechtelijke procedure komen die mensen niet terug. We zoeken positieve energie om er weer tegenaan te gaan. Maar zo’n zaak brengt enkel negatieve energie. Daar kom je nooit goed uit.”

“De toekomst ziet er nu weer wat rooskleuriger uit”, besluit Frank Vanneuville. “Maar het is afwachten wat de virusvarianten zullen doen. We blijven voorzichtig.”