Ook mensen in rolwagen kunnen voortaan vijver De Lovie in Poperinge bevaren op terras, aangedreven door… een rolwagen

© TP
Redactie KW

Voor meer dan 700 mensen met verstandelijke beperking uit de Westhoek liggen enkele pedalo’s al 20 jaar ter beschikking op de vijver van kasteeldomein De Lovie bij Poperinge. Meer dan de helft kan er echter geen gebruik van maken door hun bijkomende fysieke beperking, en zo’n tien procent zit in een rolwagen. Medewerkers van De Lovie vzw hebben na een traject van vier jaar een uniek pleziervaartuig gebouwd, dat aangedreven wordt door een elektrische rolwagen.

“Ons eerste idee was een rolstoelvriendelijke boot”, begint Mario, magazijnier bij de technische dienst van De Lovie. “Maar daarvoor bleek onze vijver van een paar hectare niet diep genoeg. We zagen onze droom enkele keer in het water vallen. Tot we met steigerbouwer Blackton uit het Antwerpse Ranst een pleziervaartuig konden creëren met een unieke aandrijving: de motor van een elektrische kinderrolstoel, die ooit geschonken werd aan De Lovie.”

Amper lawaai

“De rolwagen werd niet gebruikt door onze bewoners, maar blijkt ideaal voor ons varend terras. De motor is duurzaam en heeft kracht genoeg voor een maximumsnelheid van drie kilometer per uur, wat ruim voldoende is voor een pleziervaart. In tegenstelling tot een buitenboordmotor is er amper lawaai, zodat ook onze hoogsensitieve bewoners in alle rust kunnen genieten. En zeggen dat we nog naar Brussel trokken om motoren te bekijken, terwijl we alles in eigen huis hadden.”

Zelfs sturen gebeurt via het mechanisme van de rolwagen. “Met de joystick van de rolwagen kunnen we in alle richtingen sturen. Zoals een rolwagen draait door de wielen in de omgekeerde richting te doen draaien, wordt dit mechanisme toegepast op de twee raders achteraan het terras. De motor wordt regelmatig opgeladen zoals de rolwagen vroeger ingeplugd zat. Wie met een elektrische rolwagen rijdt, kan hiermee varen. In theorie.”

Opleiding

In de praktijk krijgen de medewerkers van De Lovie een opleiding om het terras te besturen. “Rolwagengebruikers worden vastgegespt en beveiligd volgens de wettelijke voorschriften. Ook de route naar de nieuwe steiger, waar het terras en de pedalo’s liggen, moet aan een reeks voorwaarden voldoen, zoals een hellingsgraad van maximum vier procent en een stevige bodemsamenstelling met speciale granulaten. De reacties zijn zeer positief en het geeft veel voldoening om te zien dat de bewoners hun uniek pleziervaartuig graag gebruiken, zelfs in herfstweer.”

Uniek, maar niet goedkoop. “We waren al enkele jaren aan het sparen met opbrengsten uit onze jaarlijkse mountainbike- en cyclotocht, maar dat is nog niet voldoende om de totale kost van 70.000 euro terug te verdienen. Corona belette ons om nieuwe evenementen te organiseren.”

Benefiet

Het eerstvolgende evenement, dat hopelijk wél kan doorgaan: een benefietvoorstelling van Flor Barbry’s Volkstoneel uit Westouter. “Zij strijken op 28 januari neer op ons kasteeldomein voor het komisch stuk De Nieuwe Moarte in sappig Frans-Vlaams dialect. De voorverkoop vindt plaats op 20 november van 9 tot 12 uur in ons kasteel.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.