Ook Kortrijk schaft mondmaskerplicht in stadscentrum af: “We vertrouwen op verantwoordelijkheidsgevoel”

© Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Na heel wat kustgemeenten schaft ook Kortrijk het verplicht dragen van een mondmasker op straat in het winkelwandelgebied af. Dat is maandag beslist op het college van burgemeester en schepenen.

Een algemene mondmaskerplicht in Vlaanderen is er niet, maar heel wat steden en gemeenten verplichtten de voorbije maanden het dragen van een masker of ander beschermingsmiddel in de kernen en op drukke plaatsen. Zo ook Kortrijk. Vorige zomer was daar eerst een algemene verplichting binnen de kleine ring van kracht, eind oktober werd die regel bijgesteld naar de drukkere winkelstraten.

Maar vanaf 9 juni valt ook in het winkelwandelgebied de Kortrijkse mondmaskerplicht weg. Dat beslisten burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) en haar team van schepenen maandagmiddag. “Wij zijn ervan overtuigd dat inwoners en bezoekers zelf goed genoeg kunnen inschatten waar en wanneer zij het opportuun vinden om hun mondmasker te dragen”, klinkt het bij de burgemeester. Binnen in de winkels geldt uiteraard wel nog een federale verplichting.

Wel nog op zak hebben

Op de braderie, op markten, kermissen en grote evenementen moet je in Kortrijk wel nog altijd een masker dragen. Dat is ook het geval aan de recyclageparken en in binnenruimtes van openbare gebouwen zoals het stadhuis, de bibliotheek, musea en de schouwburg. Het stadsbestuur verplicht inwoners en bezoekers daarnaast om ‘op alle publiek toegankelijke plaatsen in open lucht een mondmasker of alternatief in stof op zak te hebben’.

“We hebben de mondmaskerplicht in ons winkelwandelgebied ingevoerd toen de coronacijfers barslecht waren”, oppert burgemeester Vandenberghe. “Nu Vaxpo op volle toeren draait en de cijfers de goede kant uitgaan, kunnen we die verplichting intrekken. We vertrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Kortrijkzanen en de bezoekers.”

Wel blijft de stad in nauw overleg met experten om de mondmaskerplicht te evalueren. De lokale besmettingsgraad en de positiviteitsratio zijn daarbij de belangrijkste parameters. Kortrijk houdt dus een slag om de arm en kan, mochten de cijfers opnieuw slechter worden, de regel opnieuw uitbreiden.

Concurrentienadeel

Schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) acht het moment net als burgemeester Vandenberghe gekomen. “Je voelt dat de stad begint te herleven en de afschaffing van de mondmaskerplicht is opnieuw een stap in de goede richting”, zeg thij. “Het zal het shoppen in onze binnenstad weer wat aangenamer maken. Ik ben vooral blij dat we van dat ongemak verlost zijn en dat onze handelaars geen concurrentienadeel ondervinden ten opzichte van andere steden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten