Ook ‘Jacobs Ballonnen’ al heel jaar zonder werk

Anthony Jacobs runt zijn zaak in bijberoep vanuit zijn woning in de Markette in Roeselare. ”Gelukkig heb ik niet al te veel vaste kosten. Maar 2020 is sowieso een verloren jaar.”©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Anthony Jacobs runt zijn zaak in bijberoep vanuit zijn woning in de Markette in Roeselare. ”Gelukkig heb ik niet al te veel vaste kosten. Maar 2020 is sowieso een verloren jaar.”©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Anthony Jacobs (45), die in de afwerkingsafdeling bij Roularta in Roeselare werkt, dankt nog iedere dag de goden dat hij het advies niet volgde om van zijn bijberoep zijn hoofdjob te maken. Sinds de lockdown in maart vielen alle opdrachten van Ballonnen Jacobs weg. “Van de ene dag op de andere. Meer zelfs: in twintig minuten werden alle trouw- en communiefeesten geannuleerd. Geen feesten staat gelijk met geen ballons.”

Anthony Jacobs is uit Wenduine afkomstig, maar belandde door de liefde in Roeselare. Hij huist nu in de Markette, een zijstraat van de Gitsestraat “Maar ooit keren we terug naar de kust. Ik denk dat het De Haan zal worden. Ik word daarnaartoe gezogen. Ik zou wel iedere dag naar de kust willen rijden.”

In 2002 ging hij aan de slag bij Roularta en sinds elf jaar heeft hij ook een bijberoep. “Ik kon in al die jaren al heel wat mooie opdrachten binnenhalen. Dat gaat van een opening van een zaak tot communie- en huwelijksfeesten, over babyborrels tot kerstparades.”

Kampioensfeestjes Club

Ook de Foute Party’s van Qmusic staan op zijn referentielijst, maar de mooiste opdracht die hij kreeg waren de kampioensfeesten van Club Brugge . “Zelf ben ik een grote fan. Een abonnement heb ik niet meer, omdat we nu in een andere ploegensysteem werken, maar ik blijf de Club natuurlijk trouw. Voor de kampioensfeesten in de binnenstad mocht ik de bus en het podium decoreren met blauw-zwarte ballonnen.”

Palen of bogen met ballonnen, bedrukte ballonnen met persoonlijke boodschappen of met helium gevulde exemplaren: Jacobs Ballonnen kan het allemaal leveren. “Met oudejaar vul ik normaal een café in Oostende helemaal met ballonnen. Tijdens de eindejaarsperiode zijn er heel wat feestjes en ook aan de kerstparades mocht ik al mijn medewerking verlenen. Ook op de cyclocross in Middelkerke decoreerde in de vip-tent. Maar ook dat valt helemaal weg.”

Ballonnen met ledlicht

Anthony had ook al een alternatief uitgedacht voor de wensballonnen. “De hype van de wensballonnen kwam overgewaaid uit China. Maar hier in ons dichtbebouwde land is dat veel te gevaarlijk, je kan zomaar ergens brand stichten. Die wensballonnen zijn sinds vijf jaar ook verboden. Zelf hebben we nu wensballonnen met een ledlichtje. Zo kun je de ballon ook een tijdje in de lucht volgen. Ik heb er nu aan één klant vijftien verkocht, dat is mijn enige opdracht op dit moment. En ik zie ook niet meteen licht aan het einde van de tunnel. Wanneer zullen grote evenementen weer mogelijk zijn?

“Ik stel me persoonlijk ook vragen bij heel wat maatregelen, want de ravage moet nog volgen. Het zal faillissementen regenen. Zelf heb ik wel wat kleinere vaste kosten, maar ik kon voltijds blijven werken. Omdat het Jacobs Ballonnen voor de wind ging, suggereerden sommigen om het voltijds te gaan doen. Ben ik blij dat ik die stap niet gezet heb! 2020 is een verloren jaar, hopelijk kunnen we nog iets maken van 2021.” (WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier