Ook in Menen is er opnieuw zaterdagmarkt: “Geen schrik in openlucht”

Het team van 't Appelke kijkt er al weken naar uit om weer de klanten te kunnen bedienen op de zaterdagmarkt. We zien v.l.n.r. Karlien Nuytten, Françis Vanooteghem, Dominique Vanooteghem, Nicolas Vanooteghem en Katrien Verriest. © WO
Redactie KW

Zaterdag zal er voor het eerst sinds lang weer een markt plaatsvinden in Menen. Net als veel collega’s kijken marktkramers Dominique Vanooteghem en Franky Claerebout vol verwachting uit naar de opkomst.

Om een veilige afstand te garanderen verhuist de zaterdagmarkt in Menen tijdelijk naar de ruime Groentemarkt voor het college. “Voor veel mensen is dit een grote opluchting na lange weken thuiszitten. In het belang van marktkramers en klanten stellen wij als stad alles in het werk om de markt op een coronaveilige manier te laten plaatsvinden”, weet schepen van Ondernemen Virginie Breye.

De marktplaats krijgt een aparte in- en uitgang met eenrichtingsverkeer. Stewards zullen het beperkt aantal bezoekers gecontroleerd binnenlaten. De kramen zullen verder uit elkaar staan en de wandelgangen worden van de wachtrijen gescheiden met dranghekkens. Ook zondag in Lauwe en donderdag in Rekkem zijn de vaste marktkramers opnieuw welkom.

Onterechte sluiting

Voor Dominique Vanooteghem (60), die samen met zijn broer Francis het bekende familiebedrijf in groenten en fruit ‘t Appelke runt, heeft de sluiting van de markten veel te lang geduurd. “In vergelijking met de warenhuizen was dit een onterechte maatregel. Wij konden perfect de afstands- en hygiëneregels toepassen. Bovendien geniet de markt het grote voordeel dat alles in openlucht verloopt.”

Het verkoopteam van ‘t Appelke is goed voorbereid om alles veilig te laten verlopen: “Er zijn handgels, wattenstaafjes om veilig je bankcode in te tikken, betalen met Payconiq kan ook… Zelf dragen we een mondmasker en er is een brede toonbank tussen ons en de klanten.”

Francky Claerbout is dolblij dat hij zaterdag zijn bloemen weer te koop kan aanbieden op de markt in Menen.
Francky Claerbout is dolblij dat hij zaterdag zijn bloemen weer te koop kan aanbieden op de markt in Menen.© WO

Gelukkig mocht de groente- en fruitwinkel in de Moorselestraat de voorbije maanden open blijven. “We hebben in onze winkel meer verkocht dan normaal. Wel zijn onze vele leveringen aan de horecazaken weggevallen. Ook het afgelasten van onze vier wekelijkse markten – Menen, Wevelgem, Gullegem en Zwevegem – betekende een serieuze financiële aderlating, die we goed gevoeld hebben.”

Vaak informeerden klanten de voorbije weken in de winkel wanneer de markt weer zou plaatsvinden. “Ik hoop dat er opnieuw veel volk zal komen naar de markt. Toch vrees ik dat dat langzaam zal moeten groeien. Van één ding ben ik zeker: in de openlucht hoef je niet bang te zijn om boodschappen te doen”, aldus Dominique.

Geen beurtrol

“Marktkramers dreigen al langer een uitstervend ras te worden, en nu dit nog”, zucht Franky Claerebout (53). “Ik had net een voorraad verse bloemen ingekocht toen de markten geannuleerd werden. Ik heb ze allemaal moeten weggooien. Enkel met Moederdag heb ik nog wat bloemen geleverd dankzij een samenwerking met Hen en Haan uit Lauwe. Wie er een moederdagmenu bestelde, kon dat combineren met een boeketje.”

Franky staat op de markt in Menen, Lauwe, Zedelgem, Ingelmunster en Ledegem. “Ik prijs me gelukkig dat dat allemaal kleinere markten zijn. Zo blijf ik gespaard van een beurtrol, zoals dat het geval is op grote markten als Roeselare.”

Vooraf kan de bloemist moeilijk inschatten hoe druk deze eerste marktdag zal worden. “Ik ben benieuwd. Ik zal alvast mijn gebruikelijke voorraad bloemen inslaan. Wel vermoed ik dat de markt rustig zal verlopen, want de mensen kunnen niet blijven hangen om een babbeltje te slaan. Gezellig een terrasje meepikken kan ook al niet. Uit ervaring verwacht ik een piek tussen 10.30 en 11.30 uur. Wie wachtrijen wil vermijden, kan misschien overwegen om op een ander uur te komen”, geeft Franky nog mee.

(Carlos Berghman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten