Ook in Kortrijk staat solidariteitsactie voor Palestijnen gepland: “We hopen op de steun van het stadsbestuur”

In Brussel kwamen zaterdagmiddag ruim 3.000 pro-Palestijnse betogers samen. Ook in Gent en Antwerpen werden solidariteitsacties georganiseerd.© BELGA
In Brussel kwamen zaterdagmiddag ruim 3.000 pro-Palestijnse betogers samen. Ook in Gent en Antwerpen werden solidariteitsacties georganiseerd.© BELGA
Olaf Verhaeghe

In Brussel kwamen zaterdag zo’n 3.000 mensen samen om hun steun te betuigen met de Palestijnen en zondagmiddag waren er solidariteitsacties in Gent en Antwerpen. Maar ook in Kortrijk staat zo’n steunactie op het programma. De lokale afdeling van PVDA wil donderdagavond op de Grote Markt van Kortrijk een coronaveilige samenkomst organiseren. “We hopen dat het stadsbestuur ons daarin steunt”, zegt initiatiefneemster Natalie Eggermont.

Het gewapende en fel oplaaiende conflict tussen Israël en de Palestijnen houdt de jongste dagen de hele wereld bezig. Ook in ons land kwamen de voorbije uren en dagen duizenden mensen op straat om hun steun te betuigen aan een van beide kampen. Zo verzamelden zaterdag ruim 3.000 pro-Palestijnse actievoerders in het centrum van Brussel en kwamen ook in Gent en Antwerpen telkens honderden mensen samen. Zondagmiddag betuigden enkele honderden aan de Israëlische ambassade dan weer hun steun aan het Israëlische bevolking.

In West-Vlaanderen blijven solidariteitsacties voorlopig uit, maar daar komt donderdagavond 20 mei om 19 uur in Kortrijk verandering in. De lokale afdeling van PVDA organiseert er op de Grote Markt immers een steunactie voor Palestina. “De plannen zijn nog heel pril, maar het is de bedoeling om op een coronaveilige manier te tonen dat we de Palestijnse zaak steunen”, zegt Natalie Eggermont van PVDA Kortrijk. “Zij worden onderdrukt en aangevallen in een heel ongelijk conflict. Wij willen onze stem laten horen.”

Concreet staan enkele speeches gepland, onder meer van Ludo De Brabander van Vrede vzw en mensen van Palestijnse origine zelf. “Hoeveel mensen we in Kortrijk verwachten, is moeilijk te zeggen, maar wij hopen dat de Kortrijkzaan niet stil blijft. Ik heb intussen ook een aanvraag voor de samenkomst ingediend bij de stad Kortrijk en de politiediensten. Morgen (maandag, red.) zal ik zelf ook nog contact opnemen in de hoop dat het stadsbestuur ons initiatief wil steunen”, besluit Natalie Eggermont van PVDA.

Op het voorlopig kleine Facebookevenement geven een 50–tal mensen aan aanwezig te zullen zijn op de Kortrijkse solidariteitsactie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier