Ook in Komen laten artiesten en kunstenaars hun stem horen tijdens Still Standing for Culture

Voor de cultuursector is er tot op vandaag weinig tot geen perspectief en bij vele spelers staat het water al tot ver boven de lippen. Op verschillende plaatsen in België werd zaterdagmorgen een noodkreet gelanceerd, richting de politieke wereld. Ook in Komen lieten artiesten, kunstenaars en organisaties hun stem horen.

In Komen werd de actie met enkele lokale acteurs opgefleurd.© CL
In Komen werd de actie met enkele lokale acteurs opgefleurd.© CL

Still Standing for Culture! Het werd de slogan van de noodkreet die doorheen het hele land weerklonk. In Komen-Waasten werd de roep vanop de Grote Markt gelanceerd.

“Het is ronduit niet te begrijpen dat onze overheid er niet in slaagt een plan op te stellen om de cultuur te redden. Dit is en blijft een essentiële sector die stilzwijgend wordt doodgeknepen”, aldus Nadine Beerlandt, verantwoordelijke voor het cultureel centrum in Komen, die instond voor de organisatie van het gebeuren in de grensgemeente.

“Vanuit verschillende cultuurfederaties werden al ontelbare voorstellen op tafel gegooid om volledig veilig opnieuw te kunnen openen. Alleen kwam er nooit enige vorm van gevolg aan deze voorstellen. Vaak lijkt het erop dat we absoluut niet belangrijk zijn, maar het tegendeel is waar. In tijden waar de mentale druk op de bevolking ongekend hoog is, is ontspanning door middel van cultuur onmisbaar geworden. Iedereen wil gewoon werken, op een veilige manier en met de nodige protocollen. We moeten enkel de toelating krijgen.”

Volledig digitaal

Het event, dat op honderden plaatsen in het land plaatsvond, werd in Komen volledig digitaal georganiseerd en kon online worden gevolgd. “Het was niet de bedoeling om hier een massabijeenkomst te houden”, sluit Nadine af. “Via het internet en via de lokale radio kon iedereen Still Standing for Culture volgen, een actie die met enkele lokale acteurs werd opgefleurd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.