Ook in feestzaal Ten Stuyver worden alle feesten geannuleerd tot eind mei

Steve Van Ryssel en Nathalie Meirlevede van feestzaal Ten Stuyver:
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Een omzetverlies van minstens 200.000 euro door de coronamaatregelen. “Acht geannuleerde huwelijken en negen communiefeesten… tel daarbij de rouwmaaltijden en inkomsten van de dansschool en je zit snel aan zo’n hoog bedrag”, vertelt Steve Van Ryssel, uitbater van feestzaal Ten Stuyver.

De Nationale Veiligheidsraad besliste op 12 maart dat alle eet- en drinkgelegenheden een dag later om middernacht verplicht moesten sluiten. In eerste instantie tot 3 april, maar ondertussen werden de coronamaatregelen al verlengd tot 19 april en waarschijnlijk komt er nog een verlenging tot 3 mei. De paasvakantie ging van start met schitterend lenteweer. De horeca zou bij dit weer normaal op volle toeren draaien, met overvolle terrassen. Maar niet alleen restaurants en cafés moesten de deuren sluiten. Ook feestzalen gingen meteen dicht. Een zware aderlating voor de vele feestzalen in ons land.

Geen rouwmaaltijden

Steve Van Ryssel (47) en Nathalie Meirlevede (47) baten al 15 jaar feestzaal Ten Stuyver uit in de Stuiverstraat. Op het moment dat het coronavirus in ons land uitbrak, waren ze net met vrienden op reis in Zuid-Afrika. “We wilden nog snel op reis gaan voor de start van het zomerseizoen. Je moet weten dat het bij ons vanaf april alle hens aan dek is. Dan begint het seizoen van de huwelijken en communies. Zo vertrokken we begin maart naar Zuid-Afrika. Toen we hoorden dat het coronavirus in ons land was uitgebroken hebben we meteen bekeken of we eerder konden terugvliegen. Normaal hadden we op donderdag moeten landen, maar we konden op maandag, mits een extra kost van 1.600 euro, al terugvliegen.” Toen Steve en Nathalie landden op Belgisch grondgebied was er nog geen sprake van een eventuele sluiting. “We wilden zeker zijn dat we zouden thuis geraken want er stonden al heel wat feesten gepland. Maar toen kwam het nieuws dat de horeca de deuren moest sluiten. Er was eerst nog twijfel of we al dan niet rouwmaaltijden zouden mogen doen maar later kwam het nieuws dat ook dat niet meer kon”, vertelt Steve. “De hoop om snel terug te mogen openen, hebben we intussen opgegeven. Zelfs al zouden we terug kunnen openen, dan nog zouden we erg weinig werk hebben.” De ene annulering na de andere komt intussen binnen bij Steve en Nathalie. “Tot eind mei staat er niets meer op de agenda. Het gaat om acht huwelijken en negen communiefeesten. Tel daarbij de brunches op zondag, de rouwmaaltijden en de inkomsten van de dansschool en dan zitten we al snel aan een omzetverlies van boven de 200.000 euro. En dan hebben we nog de vele verenigingen niet bijgeteld die hier hun eindeseizoensfeest houden. Het gaat wel degelijk om omzet, niet om winstcijfers. Maar met die omzet worden ook alle kosten betaald.” “Gelukkig zijn wij al even bezig en hebben we een kleine reserve opgebouwd. Er zijn echter ook jonge ondernemers die pas gestart zijn en die geen enkele reserve hebben kunnen opbouwen. Voor hen wordt het een catastrofe.”

Steun van regering

“Hoe dan ook, voor elke kleine zelfstandige zal het moeilijk worden. Gelukkig doet de regering haar best om bij te springen waar mogelijk. Maar met wat wij moeten afbetalen per maand is die extra steun van de regering een druppel op een hete plaat. Daarnaast hebben we ook heel wat personeelsleden die momenteel niet kunnen werken. Ook die mensen lijden onder een zwaar verlies van inkomen.” Steve en Nathalie hebben, ondanks het grote financiële verlies, alle begrip voor de maatregelen van de regering. “Alleen zo krijgen we het virus klein. De regering zal geen beslissing nemen van die aard zonder daar goed over nagedacht te hebben. Ondertussen maken we van de gelegenheid gebruik om de hele zaak wat op te frissen. Zodat we er volledig klaar voor zijn om erin te vliegen wanneer dat weer mag”, besluit het koppel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier