Ook in een betaalbaar opstelzwembad kan je je uitleven: “Onze tuin is in de zomer een klein zwemparadijsje”

© (Foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De verkoop van tuinzwembaden zit sinds vorige zomer sterk in de lift en daar zat corona voor veel tussen: de staycation is nu eenmaal leuker als je af en toe een frisse duik kan nemen in de tuin. “Fijn om na een drukke werkdag nog eens in het zwembad te kunnen plonzen.”

Tuinzwembaden vind je in vele maten, vormen en types, maar vooral het opzetzwembad met frame was de jongste jaren in opmars. Ook Kelly de Brauwere en haar zoon Jorden hebben er zo een in de tuin staan. “We hebben het twee jaar geleden al gekocht, maar vorige zomer kwam het plots extra goed van pas. Door corona zijn we toen niet op reis kunnen gaan”, vertelt Kelly. Ook deze zomer koos ze voor een staycation. “Met de onzekere coronasituatie vind ik dat nog altijd het veiligste. Ik had geen zin om halsoverkop te moeten terugkeren omdat de cijfers op de vakantiebestemming plots de verkeerde kant uitgaan.”

16.000 liter

Kelly’s zoon is bijna 14 jaar. “Voor Jorden en zijn vriendjes is onze tuin tijdens de zomermaanden een klein zwemparadijsje úren brengen ze in dat zwembad door”, glimlacht ze. “Op die leeftijd is dat de ideale bezighouding hé. De speelpleinwerking is maar tot 12 jaar en voor een vakantiejob is Jorden nog wat te jong. En ik kan hem toch moeilijk elke week op voetbalkamp sturen”, aldus Kelly. Eigenlijk had ze graag een inbouwzwembad gehad, maar dat bleek nogal duur uit te vallen. “Zo’n opstelzwembad is tenminste nog betaalbaar en het is ook groot genoeg om je erin uit te leven. Er gaat 16.000 liter in.” Er hoort ook een overkapping bij. “Die houdt het water lekker warm.”

Met de onzekere coronasituatie is een staycation nog altijd het veiligste

Het zwembad staat er van het begin van de zomervakantie. Weer of geen weer: Jorden en zijn kameraden hebben het bad al veel gebruikt. “Bijna dagelijks”, glimlacht hij. Ze mogen er van mama Kelly naar hartenlust in ravotten. “Vooral duikspelletjes doen we dan, en met de bal koppen naar elkaar. Mijn vriend Timothy is keeper. Soms spelen we ook tikkertje in het zwembad, of duiken we van de trampoline. Dus neen, het bad begint ons nog lang niet te vervelen. Zo’n zwembad in je tuin verveelt nooit”, zegt Jorden vol overtuiging.

Vakantiegevoel

Ondanks de kwakkelende zomer maken moeder en zoon er dus thuis het beste van. “Jorden en ik zijn twee handen op één buik”, zegt Kelly. “Laatst is hij voor het eerst alleen met vrienden op stap geweest. Een dagje Plopsaland. Maar anders doen we alles samen.”

“Ik heb in die nieuwe attractie gezeten. Vijf keer overkop”, glundert Jorden. “Op reis gaan is natuurlijk nog leuker, maar met zo’n zwembad krijg je toch een beetje dat vakantiegevoel in je eigen tuin.”

“Jorden is sowieso een echte waterrat”, zegt Kelly. “Als we ergens op vakantie zijn, zit hij ook van ‘s morgens tot ‘s avonds in het zwembad. Meteen na het ontbijt is hij weg en dan zien we hem de rest van de dag niet meer. We bezoeken ook weleens zo’n aquapark als we op reis gaan. Normaal waren we nu aan het aftellen om te vertrekken.”

Zen in Uitkerke

Uitkerke, waar Kelly en Jorden wonen, ligt niet zo ver van het strand. “Wij zijn allebei zonnekloppers, we vertoeven in de zomer vaak aan de strandcabine van vrienden. Maar ik ben ook graag thuis. In de tuin heb je geen pottenkijkers”, glimlacht Kelly. “Zeker op van die topdagen mijd ik het strand liever. En na een drukke werkdag is het altijd fijn om ‘s avonds nog eens in alle rust in het zwembad te kunnen plonzen.”

Normaal gezien hoort een barbecuetje daar ook bij. “Maar deze zomer was het weer daarvoor niet altijd ideaal. Ofwel was het te nat, ofwel te warm. Dan heb ik daar ook niet zoveel zin in”, aldus Kelly. “Maar Uitkerke heeft dus heel wat troeven. Ik woon hier graag, voor de natuur en de rust. Van die dagen waarop je op het strand over de koppen kunt lopen en er in heel Blankenberge nergens meer parking te vinden is, daar is in Uitkerke doorgaans weinig van te merken. Ik voel me hier altijd compleet zen.”

Ondertussen heeft Jorden zijn zwembroek al aan. “Als het van hem afhing, zou het zwembad in de winter gewoon blijven staan. Hij zou er dan met zijn vriendjes wel op schaatsen”, knipoogt Kelly.