Ook in Brugge wordt opgeroepen tot ‘justice for Mawda’

© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Nu het proces rond de in mei 2018 door een politiekogel gedode Koerdische peuter Mawda Shawri aan de gang is, wordt ook in Brugge opgeroepen tot een eerlijk proces. Ter hoogte van de rechtbank van Brugge hangt de bekende organisator en activist Wannes Loosveldt met enkele medestanders, onder wie schrijfster Dalilla Hermans, letterlijk de vuile was uit.

De Koerdische peuter Mawda Shawri kwam op 18 mei 2018 om het leven nadat het minibusje waarin ze samen met haar ouders zat ter hoogte van Mons (Bergen) door de politie werd beschoten. De familie was illegaal in het land en wilde verder vluchten. De politie merkte het witte busje met kennelijk valse nummerplaten op en wilde het doen stoppen. Toen dat niet lukte, werden er schoten afgevuurd, waaronder een schot dat dodelijk bleek voor het toen tweejarige meisje Mawda. Nu staan de twee vermoedelijke mensensmokkelaars die de familie mee smokkelde in het busje én de agent die de dodelijke kogel afschoot terecht in de rechtbank van Bergen. Onder de noemer van ‘justice for Mawda’ wordt in verschillende Belgische steden, ter hoogte van de rechtbanken nu actie gevoerd om te pleiten voor een eerlijke rechtsgang.

Politiegeweld niet tolereren

“Er zijn toch wel wat vragen te stellen bij de manier waarop het onderzoek verlopen is. De indruk leeft toch sterk dat de politie hier wat ontzien werd”, stelt Wannes Loosveldt, bekend als organisator van heel wat evenementen en manifestaties in Brugge. “Dit voor alle duidelijkheid geen oproep om alle politiemensen te verketteren want de meesten doen goed hun werk. Wel willen we benadrukken dat zo’n politiegeweld niet mag getolereerd worden. Daarom zie je hier dus deze wasdraad uithangen. Aan de was hangen spulletjes die van een kleuter zoude kunnen zijn en tegelijkertijd symboliseren we ook dat we ‘de vuile was’ willen buiten hangen. De waarheid moet boven komen.”

Verklaringen gewijzigd

Daar sluit ook actievoerder Christophe Steyaert zich bij aan. “Die politieman heeft zijn verklaring drie keer gewijzigd”, klinkt het. “Daar stellen wij ons toch vragen bij. We vragen ons ook af of de tijd niet rijp is om de politie-opleidingen eens te herzien. Wordt het bemiddelende, sociale aspect tegenwoordig niet teveel uit het oog verloren?” Ook schrijfster en activiste tegen discriminatie en racisme Dalilla Hermans was van de partij om de actievoerders in Brugge te steunen. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier