Ook Heuvelland pakt uit met ‘Flandrien Challenge’ segmenten

© EF
Redactie KW

Om het Vlaamse wielererfgoed zichtbaar te maken voor binnen- en buitenlandse wielertoeristen kondigen Toerisme Oost-Vlaanderen en Westtoer vandaag de eerste fase aan van het project Homeland of Cycling. De meest beruchte hellingen en kasseistroken van de Vlaamse wielerklassiekers krijgen duidelijke markeringen op de baan en komen op Strava in een bucket-list terecht als ‘Flandrien Challenge’ segmenten. Homeland of Cycling is een hefboomproject dat gesubsidieerd wordt door Toerisme Vlaanderen.

In Heuvelland zijn dit de hellingen die voortaan letterlijk in het oog springen: de beide kanten van de Kemmelberg, de Gildestraat en de Schomminkel, de Scherpenberg, de Monteberg, de Lettenberg, de Zandberg en de Baneberg. Het zijn allemaal hellingen uit ofwel de wielerklassieker Gent-Wevelgem of de Hellingenroute Heuvelland. Achteraf kan de fietser zijn of haar prestatie bekijken op Strava.

“Wie met de Strava-app fietst en een Flandrien Challenge segment passeert, voegt dat toe aan zijn of haar palmares,” aldus West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme Sabien Lahaye-Battheu. “Om de segmenten ook zichtbaar te maken op de baan, werden start- en eindmarkeringen op de weg aangebracht. Door met Strava samen te werken en de hellingen duidelijk te benoemen én details weer te geven over lengte en stijgingspercentage maken we ons wielererfgoed kenbaar en vooral herkenbaar, voor iedereen, wereldwijd.”

Vijftig segmenten

Om de segmenten ook zichtbaar te maken op de baan, werden start- en eindmarkeringen op de weg aangebracht. Het aanbrengen van die wegmarkeringen startte al in 2019. Intussen zijn meer dan vijftig segmenten aangeduid in Heuvelland en in de Vlaamse Ardennen.

Met het Homeland of Cycling project willen Toerisme Oost-Vlaanderen en Westtoer een positieve bijdrage leveren aan het imago van Vlaanderen als een ‘bucketlist’ fietsbestemming. “Buitenlandse wielerliefhebbers kennen onze Vlaamse klassiekers vaak verbazend goed”, zegt Oost-Vlaams gedeputeerde Grillaert. “En bijna allemaal fietsen ze met Strava. Door met Strava samen te werken, onze iconische hellingen en kasseistroken duidelijk te benoemen én details weer te geven over lengte en stijgingspercentage maken we ons wielererfgoed kenbaar en vooral herkenbaar, voor iedereen, wereldwijd.” (MDS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier