Ook dit jaar geen traditionele vastenkruisweg in Veurne

Deelnemers aan de vastenkruisweg houden halt bij een statie voor een gebed en een verhaal in het oud-Nederlands.© (Foto JT)
Deelnemers aan de vastenkruisweg houden halt bij een statie voor een gebed en een verhaal in het oud-Nederlands.© (Foto JT)
Redactie KW

Voor het tweede jaar op rij trekt de vastenkruisweg niet door de straten van Veurne. Door de coronaomstandigheden is het niet mogelijk om de vastenkruisweg te organiseren.Vorig jaar werd de kruisweg half maart noodgedwongen opgeschort door de eerste lockdown.

Wie wil kan deze kruisweg wel individueel afleggen omdat alle staties op het traject werden opgehangen. Thuis zal men de kruisweg kunnen bekijken en beluisteren dank zij een video op het YouTube-kanaal vanaf 19 februari onder de rubriek ‘Kerk Groot-Veurne’.

Gedurende de vastenperiode trekken traditioneel iedere vrijdagavond om 20 uur een groep biddende gelovigen door de stille straten van Veurne. Tijdens de Goede week wordt de tocht zelfs iedere avond overgedaan. Op Witte Donderdag vindt er een stille kruisweg plaats om middernacht. Het is de ‘Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker’, die werd gesticht door pater Jacobus Clou in 1637, samen met inwoners van Veurne en omgeving die biddend van statie tot statie gaan. Het traject tussen de Sint-Niklaaskerk en de Walburgakerk telt precies 5751 stappen, het aantal voetstappen dat Jezus zou afgelegd hebben tussen zijn veroordeling en Golgotha.

De kruisweg start steeds in de Sint Niklaaskerk waar de eerste twee staties hangen.Tussen de staties door wordt, op maat van de stappen, de rozenkrans gebeden. Bij iedere statie wordt een kort verhaal verteld in het oud-Nederlands over de inhoud van de statie. De 12 andere staties zijn opgehangen aan de gevels van de huizen doorheen de boetestad.

De bezinningsteksten voor de kruisweg zijn dezelfde als deze in Akkerghem en werden opgesteld door Michiel Zachmoorter. Zachmoorter was de landsdeken van Deinze en bundelde de teksten in 1623 onder ‘Sponsus Sanguineus’. Het is een nabootsing van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Romeinse procurator Pontius Pilatus) tot op de heuvel Golgotha, de plaats van zijn terechtstelling. De vastenkruisweg van Veurne gaat terug tot 1626 en dat is 18 jaar voor de gekende Boetprocessie door de straten van Veurne trok.Traditioneel komen er enkel deelnemers naar de Veurnse vastenkruisweg en geen toeschouwers.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier