Ook de paardenrennen lijden onder het coronavirus: “Gehoopt op een mooie zomer, maar tevergeefs”

Voorzitter van Waregem Draaft, Lieven Lannoo: "We beslisten om enkele drafkoersen, die normaal in Oostende zouden worden verreden, over te nemen om het nog aantrekkelijker te maken voor de toeschouwers, maar publiek kunnen we nu helaas niet meer toelaten." © HDV
Redactie KW

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is er geen Waregem Koerse en in augustus lopen alle paardenkoersen achter gesloten deuren. Wat normaal een uitstekende zomer had moeten worden, draaide uit op een fiasco voor de paardenrennen in Waregem.

Het vooruitzicht was deze zomer, zoals elk jaar, om van te smullen. Elke zondag zouden de paardenliefhebbers zich mogen uitleven met talloze galop- en drafkoersen op de Hippodroom. Met als absolute hoogtepunt Waregem Koerse op dinsdag 1 september. Alleen stak het coronavirus ook daar een stokje voor en zullen we dit jaar geen gekke hoeden en spannende duels zien aan de Gaverbeek. Ook voor het draf- en galopseizoen heeft de huidige toestand zware gevolgen.

Terwijl er in juli nog maximaal 400 toeschouwers mochten aanwezig zijn, besliste Waregem Draaft – dat de koersen organiseert – om vanaf 3 augustus alles achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Een keuze met gevolgen. “Vorige zomer waren er op een normale koersdag zo’n 800 toeschouwers, met 1.500 en 2.000 man als absolute uitschieters”, weet Lieven Lannoo, voorzitter van Waregem Draaft. “Het is dan ook een enorm verschil om nu ineens alles te organiseren zonder toeschouwers.”

Op termijn is deze situatie onhoudbaar voor ons

Toch was het een bewuste keuze om geen toeschouwers meer toe te laten. “Normaal gezien mochten er deze maand, naast alle entourage en de eigenaars van de paarden, nog 200 toeschouwers binnen. Dat was onbegonnen werk. Sommige mensen zouden we binnen mogen laten, anderen niet. Maar we zouden zo veel mensen teleurstellen. Daarnaast wilden we ook onze goodwill tonen aan de overheid en hopen we dat alles gewoon kan blijven doorgaan.”

Moeilijke situatie

Dat corona heel wat roet in het eten heeft gegooid, dat hoef je Lieven niet te vertellen. “De huidige situatie is heel erg moeilijk voor ons, maar wij zijn natuurlijk niet alleen. Wij zien vooral af op financieel vlak omdat we nu dus bijna geen inkomsten genereren. Daarnaast blijven onze uitgaven grosso modo hetzelfde. Zo betalen we nog altijd evenveel prijzengeld als de vorige jaren, want anders is er voor de jockeys en eigenaars ook niet veel meer aan.”

Ondanks de coronacrisis dacht Lieven Lannoo om toch nog wat van deze zomer te kunnen maken. “We hadden met z’n allen gehoopt op een goede zomer. We beslisten om enkele drafkoersen, die normaal in Oostende zouden worden verreden, over te nemen om het nog aantrekkelijker te maken voor de toeschouwers, maar dat draaide dus helemaal anders uit. Een heel spijtige zaak. Ik hoop dan ook dat alles weer snel het oude wordt. Op termijn is deze situatie voor ons onhoudbaar.”

Normaal gezien loopt het seizoen in Waregem tot en met Waregem Koerse. Maar aangezien het hoogtepunt van het jaar is afgelast, heeft de organisatie besloten om door te gaan tot 13 september.

(Arnaud Voet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier