Ook de lokale politie heeft zijn werking moeten aanpassen door de coronacrisis

Vooraan herkennen we inspecteurs Tibo en Dries en achteraan korpschef Philip Caestecker. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vrijdag 13 maart betekende ook voor de lokale politie van Oostende het begin van een aangepaste werking. “Minder inbraken en verkeersongevallen betekent niet dat we minder werk hadden, integendeel”, klinkt het bij inspecteurs Dries en Tibo.

In tijden van corona is het ook voor de lokale politie niet evident om te werken. De politie moet het vaak ontgelden wanneer de inspecteurs mensen erop wijzen dat men de opgelegde maatregelen door de overheid moet volgen. Toch blijven ze bij de politie hun uiterste best doen om te handhaven waar nodig. De stad Oostende riep op om op zaterdag 9 mei de politie te bedanken voor hun inzet door middel van een applaus. Want ook zij staan in de frontlinie. Reden te meer om eens te polsen bij enkele mensen van op het terrein, inspecteurs Dries en Tibo, en korpschef Philip Caestecker over hun ervaringen in deze periode.

“We kregen heel wat tips van mensen die vermoedden dat er een feestje of een barbecue aan de gang was met mensen die niet op die plaats hoorden te zijn”, vertelt Dries. “Soms klopte dat maar in andere gevallen betrof het wel degelijk mensen van hetzelfde gezin. Mensen kunnen met tien onder hetzelfde dak wonen bij manier van spreken. Die mogen daar op dat moment ook allemaal zijn.”

Vaak is de politie dan ook kop van Jut bij een tussenkomst. “Wij zijn niet altijd op zoek om mensen te kunnen beboeten. Het draait allemaal om de manier waarop je de mensen aanspreekt. Als ze begrip tonen en doen wat we hen opdragen, dan zie ik niet in waarom we de mensen altijd zouden verbaliseren. Veel hangt af van de situatie. We zijn er in de eerste plaats om de mensen te helpen, ook al zien mensen dat dikwijls anders”, pikt Tibo in.

We hoorden de meest uiteenlopende uitvluchten bij de controles op niet-essentiële verplaatsingen

“Meestal weten ze ook dat ze fout zijn en ook wij weten dat, maar al bij al valt dat nog mee hoor. Mensen zijn niet echt grof, maar dat kan soms wel anders zijn als er alcohol mee gemoeid is. En soms worden we inderdaad respectloos behandeld, maar dat gaat dan meestal over mensen die ook in andere omstandigheden met ons in aanraking kwamen. We merken wel dat mensen toegankelijker geworden zijn sinds de corona-uitbraak.”

Daling criminaliteit

Er werd een daling van een aantal criminaliteitsvormen vastgesteld in Oostende tijdens de coronacrisis. “Uiteraard worden we nu veel minder geconfronteerd met inbraken want iedereen is thuis”, mengt de korpschef zich in het gesprek. “Ook winkeldiefstallen behoorden even tot het verleden en ook nu verwachten we niet meteen een grote stijging. Kortom: door de coronamaatregelen ging de criminaliteit een groot stuk naar beneden. Dat is ook logisch, maar we zagen dan wel weer een stijging van tussenkomsten bij huiselijk geweld en drugsdelicten.”

De politie controleerde onder andere op de niet-essentiële verplaatsingen. “Dat doen we nog steeds, maar we leggen nu iets meer de focus op samenscholingen. Vaak hoorden we de meest uiteenlopende uitvluchten bij de controles op niet-essentiële verplaatsingen. Het waren er te veel om ze allemaal op te noemen. Maar ook daar probeerden we een realistische aanpak te zoeken, maar we stuurden de mensen wel terug. En ook daar hing veel af van hoe er gereageerd werd of we al dan niet een proces-verbaal uitschreven”, aldus Dries.

Er werd ook gecontroleerd op samenscholingen. “Op dagen met mooi weer merkte je ook meteen een stijging van het aantal bankjeszitters. We waren wel verrast dat er weinig volk op de zeedijk liep, dat viel enorm op.”

1.468 overtredingen

Op de dispatching komen heel vaak telefoontjes binnen waarbij bezorgde inwoners van de stad de meest uiteenlopende vragen stellen. Te vaak volgens de korpschef. “Er is een infolijn van de stad en er is zelfs een gratis nummer waarbij men nationaal vragen kan stellen. Maar toch bellen mensen nog te vaak naar de politie met vragen die eigenlijk niet voor de politie bestemd zijn”, weet de korpschef. “Iedereen heeft echter een specifiek geval, maar de regels zijn er nu echter.”

Dries zit vaak op de dispatching. “Ik kreeg laatst de vraag van een man uit Maldegem. Of hij vanuit Maldegem naar Oostende mocht rijden om vis te kopen aan de Vis-trap. Ondanks dat er ook viswinkels in Maldegem zijn, moest het vis van bij ons zijn. Dat was uiteraard verboden. Om maar een voorbeeld te geven”, duidt Dries.

Bij de politie worden overdag 16 mensen ingezet, exclusief voor corona. Op vrijdag- en zaterdagnacht komen daar nog eens 5 à 6 politiemensen bij. Daarnaast zorgen een 20-tal politiemensen voor het reguliere politiewerk. Tijdens de paasvakantie werden 40 extra mensen per dag ingezet waaronder de versterking van de cavalerie van de federale politie. Er werden tot nu in totaal 1.468 corona-gerelateerde overtredingen vastgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier