Ook De Haan dreigt met sluiting

© (Foto Belga)
Redactie KW

De Haan brengt alles in gereedheid om bij eventuele overlast de deuren te sluiten voor dagjestoeristen. “Wij gaan echt de problemen van onze buurgemeenten niet bij ons importeren. Als dat dreigt te gebeuren, gaat ook bij ons de poort dicht”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

Nu Knokke-Heist en Blankenberge de deuren sluiten voor dagjestoeristen, is burgemeester Wilfried Vandaele van De Haan not amused. De gemeente bracht zaterdagavond alle diensten in stelling om vandaag, zondag de drukte de baas te kunnen. “Wij zijn niet van plan om de dweil te worden van de Oostkust. Het was zaterdag al een hele uitdaging om onze twaalf badzones veilig te houden”, aldus Vandaele. Omstreeks 16 uur moest er een zone sluiten op de Vosseslag omdat er te veel volk was, en de badgasten zich ongedisciplineerd gedroegen. Ook in de naastgelegen zone moest de politie optreden toen een groep jongeren de strandstewards uitdaagde. “Als een bepaalde zone vol is, sluiten we die zone af en sturen we de mensen door naar andere zones op ons grondgebied. Dat is een hele opgave, want wij hebben met 12 km het langste strand van de hele kust”, zegt Vandaele, die net zoals burgemeester Daphné Dumery van Blankenberge gewag maakt van een ‘ander publiek’ op zaterdag. “We hebben gisteren gemerkt dat er buitengewoon veel Noord-Fransen en mensen uit het Brusselse bij ons te gast waren. Dat is niet ons normale dagjespubliek.”

Dat andere kustgemeenten nu de deuren dichtgooien voor dagjestoeristen, deed in De Haan alle alarmbellen afgaan. Gisteravond werd er al kort overlegd tussen de burgemeester en de ordediensten. “In de vooravond stuurden wij een twintigtal politieagenten van onze zone naar Blankenberge om daar de rellen te helpen bedwingen. Maar vandaag gaan wij in de eerste plaats onze eigen problemen oplossen. Als we zien dat ons grondgebied verzadigd is, gaat ook bij ons de poort dicht. Dan sluiten ook wij de toegangswegen af, bijvoorbeeld de afrit Jabbeke van de autostrade. Dat scenario ligt al klaar van voor het zomerseizoen, het is maar een kleine inspanning om dat ook uit te voeren”, klinkt het.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier