Update
Ook uitbraak in voorziening personen met een beperking in Houthulst

In De Vleugel in Houthulst, een voorziening voor personen met een beperking, is ook een uitbraak van het coronavirus vastgesteld, zo meldt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Het gaat vermoedelijk om de Britse variant van het virus. Er zijn 8 bewoners en 6 personeelsleden besmet.

De Vleugels in Klerken wordt volledig afgesloten voor mensen van buitenaf.
De Vleugels in Klerken wordt volledig afgesloten voor mensen van buitenaf.

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) ontving vandaag de melding dat in De Vleugels een uitbraak van coronavirus is vastgesteld. De Vleugels biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. De besmetting werd vastgesteld in de centrale campus te Klerken-Houthulst. Er blijkt een volledige leefgroep besmet, alsook zes personeelsleden.

Alle leefgroepen in quarantaine

“Het is inderdaad zo dat er een besmetting is”, bevestigt Frank De Smet, stafmedewerker communicatie en branding. Hij is op weg naar het ziekenhuis van Ieper met nog een aantal tests. “Er zijn momenteel 8 cliënten en 6 personeelsleden besmet. We weten het nog niet zeker, maar gezien de snelheid waarmee de besmetting zich verderzet, mogen we er van uitgaan dat het ook hier om de Britse variant gaat. Er wordt verder onderzoek gedaan om zekerheid te krijgen.” Het VAPH heeft een “sterk vermoeden” dat het gaat om de Britse variant, maar dat is nog niet bevestigd.

“Alle cliënten die besmet zijn zitten in één leefgroep, in een cluster van acht mensen” klinkt het. “Alle leefgroepen zitten nu in quarantaine. De besmette cliënten zijn in quarantaine op hun kamer.” Het Agentschap Zorg en Gezondheid volgt samen met het VAPH de situatie van nabij op. Ook inzake contactracing zal het nodige in gang gezet worden om verspreiding naar de maatschappij maximaal te vermijden.

Bezoek verboden

Er werden enkele extra maatregelen getroffen. “Alle dagondersteuning wordt gesloten”, vertelt Frank. “Ook de cliënten die terugkomen van thuis moeten eerst getest worden. Verder is het zo dat cliënten tot morgenmiddag de kans krijgen om terug te komen. Wie niet terugkomt, moet drie weken thuis blijven. Daarnaast is er drie weken geen bezoek toegestaan. De voorziening wordt volledig afgesloten voor mensen van buitenaf. We hopen en rekenen op begrip bij de ouders.” Verder zet het centrum in op verdere scheiding tussen de personeelsleden.

“We willen er in eerste instantie voor zorgen dat de besmetting zich niet verderzet. Niet binnen de voorziening, maar ook niet daarbuiten”, aldus Frank. “Maandag 18 januari wordt er opnieuw overleg gepleegd. We blijven constant extra waakzaam en er wordt voldoende getest.” Voorlopig komt de verzorging van de bewoners niet in het gedrang. “Alle medische diensten die normaal in de besmette groep werken komen nu meehelpen met de dagelijkse verzorging”, legt Frank uit. “Het personeel werkt met beschermende kledij. We zorgen ervoor dat alle maatregelen nauwlettend worden gevolgd. Hoe het virus de voorziening binnenkwam, dat weten we niet.”

Uitbraak in WZC De Groene Verte

Eerder raakte zondag bekend dat ook in WZC De Groene Verte in Houthulst twee derde van de bewoners besmet zijn met de Britse variant. Ook in de rest van de gemeente was een opvallende stijging van het aantal besmettingen. De gemeente zet volop in op contacttracing om een verdere verspreiding van de Britse variant te voorkomen. iedereen die besmet is, moet 10 dagen in quarantaine. Klik hier voor het volledige artikel. (Belga / ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.