Ook corona-uitbraak in instelling Sint-Jan de Deo in Handzame

Net met de vaccinatie in zicht zijn twee bewoners van Sint-Jan de Deo vorig weekend aan covid overleden.© (Foto NOM)
Net met de vaccinatie in zicht zijn twee bewoners van Sint-Jan de Deo vorig weekend aan covid overleden.© (Foto NOM)
Noël Maes

Sint-Jan de Deo in Handzame, waar volwassenen met een mentale beperking opgevangen worden, is vorige week erg getroffen door een corona-uitbraak. Het voorbije weekend zijn twee bewoners, van 75 en 64 jaar, in AZ Delta in Roeselare aan covid overleden en nog twee anderen werden in het ziekenhuis opgenomen.

De twee overleden bewoonsters, de ene stierf op vrijdag, de andere maandagmorgen, maakten beiden deel uit van de leefgroep Harlekijn. Ze verbleven alle twee al meer dan 40 jaar samen in de instelling.

Het is bijzonder tragisch dat zij net nu, met de vaccinatie in zicht, het slachtoffer worden van het virus. Het zorgpersoneel van de instelling wordt op donderdag 11 maart ingeënt, de bewoners ’s anderendaags.

Sint-Jan de Deo in Handzame, dat een orthoagogisch centrum genoemd wordt, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de negentiende eeuw en bestaat in 2022 200 jaar. Aanvankelijk was het een armenschool, daarna een rusthuis van de Zusters van Liefde van Kortemark. In de jaren zeventig van vorige eeuw werd het erkend als bezigheidshome. In 2010 kwam de instelling onder de vleugels van de Broeders van Liefde. Het is nu een tehuis voor 60 volwassenen met een ernstig of diep verstandelijke beperking.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.