Ook CD&V pleit voor meer randparkings in Heuvelland

Geert Debergh en Carla Cardinael deden enkele voorstellen om de Westouterse dorpskom te ontlasten. © EF
Redactie KW

Nadat eerder N-VA Heuvelland het tekort aan randparkings aankaartte, was het op de voorbije gemeenteraad de beurt aan de andere oppositiepartij CD&V Heuvelland om aandacht te vragen voor dit probleem.

In de vakantieperiode en in de weekends werden de voorbije zomer dorpen als Kemmel en Westouter overspoeld door wandelaars, fietsers en dagjestoeristen. “Dit zorgt ervoor dat bepaalde dorpen kampen met een tekort aan parkeergelegenheden”, weet raadslid Geert Debergh.

“Inwoners ervaren dat het moeilijk wordt om hun eigen wagen te parkeren bij hun woning of om inkopen te doen bij de lokale handelaars en maken zich zorgen om hun veiligheid door het toenemende verkeer.” Om het probleem op te lossen, stelde raadslid Geert Debergh van CD&V Heuvelland een aantal zaken voor.

Mogelijke oplossingen

“In Westouter zou naast het brandweerarsenaal in de Roodkruisstraat en/of in de Blauwpoortstraat nabij het vakantiehuis De Blauwpoort een randparking aangelegd kunnen worden. In de Roodkruisstraat wordt op die manier het doorgaand verkeer beperkt en kan de randparking dienen voor grootse evenementen zoals Spots op West en de Belcanto Classic.”

“Nabij De Blauwpoort kan de parking ook gebruikt worden voor de supporters bij een voetbalwedstrijd van FC Westouter. Dit zorgt ervoor dat de wijk Blauwpoortakker ontlast wordt van geparkeerde wagens tijdens de weekends.”

Randparking Kemmel en Nieuwkerke

Wat Westouter betreft hoorde Geert Debergh in de wandelgangen dat de gemeente overweegt om een randparking aan te leggen op het grasveld palend aan het dorpsonthaalpunt. “Gezien dit een overstromingsgebied is, valt dit zeker af te raden. Verder is dit gebied ook rijk aan fauna en flora.”

Schepen Wieland De Meyer wacht op de beslissing van de aan de gang zijnde besprekingen om wat Westouter betreft een definitief voorstel te doen. “Dit zal uiterlijk op de gemeenteraad van oktober zijn. Ik wil aan deze discussie wel nog toevoegen dat we onze verkiezingsbelofte nakwamen door een randparking in Kemmel en Nieuwkerke aan te leggen.”

Tweede parking

Volgens Geert Debergh is de randparking in Nieuwkerke te ver gelegen van de dorpskern. “Zo wordt de parking voornamelijk gebruikt door werknemers van het daar ook gelegen aardappelverwerkende bedrijf Clarebout Potatoes.”

Voor Kemmel gaf Geert Debergh nog mee om een tweede parking te voorzien in de weide tegenover de Hogenakkerstraat, grenzend aan de Reningelststraat. “Een andere mogelijkheid is de weide net voor de woningen aan het rond punt van De Polka. Hiermee zou men de toeristen van Ieper kunnen afleiden en de dorpskom van Kemmel minder druk maken.” (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier