Ook Brugse scholieren betogen straks voor het klimaat

Daan Cordemans, Tatyana Decelle en Tara Jacobus maken deel uit van de 'harde kern' van Youth For Climate Brugge. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse afdeling van Youth for Climate organiseert op woensdagnamiddag 20 februari een scholierenwandeling van ‘t Zand naar de Burg. Actieverantwoordelijke Tatyana Decelle onderhandelde hierover deze week met succes bij de politie.

Tatyana Decelle (16) is vijfdejaarsstudente bij de Frères. Na haar strafstudie voor het spijbelen tijdens een vorige klimaatbetoging in Brussel trok ze woensdagnamiddag naar het politiehuis om de toestemming te vragen voor een stille scholierenactie op de Burg. “We plannen die op woensdagnamiddag 20 februari, zodat geen enkele scholier hoeft te spijbelen”, zegt Tatyana.

Zij is de enige leerlinge bij de Frères die deel uitmaakt van Youth for Climate. “Dat ik strafstudie kreeg, vind ik niet zo erg. Het spijbelstatuut heeft wel gevolgen voor mijn punten, want ik mis toetsen en kreeg enkele nullen. De directie en leerkrachten steunen het feit dat we iets willen ondernemen om het klimaat te verbeteren, maar wijzen mij op de verantwoordelijkheid die zij dragen voor onze opleiding. Daarom suggereerden zij mij om iets op woensdagnamiddag op touw te zetten”, aldus Tatyana.

Harde kern

De harde kern van Youth for Climate Brugge bestaat uit amper vijf scholieren uit drie scholen: behalve Tatyana Decelle gaat het om Daan Cordemans (16) en Demi De Blauwe (16) uit het Technisch Instituut Mariawende-Blydehove, Tara Jacobus (16) en Josephine-Charlotte Mestdagh (17) uit het Sint-Andreaslyceum.

De Brugse jongeren volgen het voorbeeld van de klimaatbetogingen in Brussel.
De Brugse jongeren volgen het voorbeeld van de klimaatbetogingen in Brussel.© BELGA

De Brugse politie geeft ons toestemming om op woensdagnamiddag vanaf 13.30 uur een scholierenwandeling te organiseren van ‘t Zand naar de Burg en terug“, zegt Tatyana. “Voor het stadhuis zullen we ontvangen worden door de burgemeester en geeft elk van ons een toespraak. We willen onder meer de critici van antwoord dienen die beweren dat het de scholieren louter te doen is om te spijbelen. Onze bedoeling is om de politici wakker te schudden, alleen zij kunnen maatregelen nemen om ons klimaat te redden.”

“De komende dagen zullen we campagne voeren in de Brugse basisscholen, want het is de bedoeling om ook de leerlingen uit de lagere scholen te betrekken in onze acties”, vertelt Tara. “Het gaat ook om hún toekomst.”

Op de zaterdagmarkt

De Brugse basisscholen plannen alvast een weekje eerder, op 12 februari, een aparte optocht. Youth for Climate Brugge zal op 9 februari op de zaterdagmarkt staan met een standje, waarmee ze niet alleen promotie maken voor onze scholierenactie, maar de Bruggelingen vragen om een persoonlijke boodschap achter te laten. “Zij kunnen opschrijven wat ze zelf doen voor het milieu. Uiteraard gaan we ook via de sociale media en onze contactpersonen in andere scholen de Brugse scholieren sensibiliseren om mee te stappen. En we zullen woensdagnamiddag tijdens onze tocht geluid maken. Het wordt geen stille wandeling, er wordt muziek gespeeld zodat we zeker gehoord worden”, aldus Daan.

Ook Tara en Daan hebben al op donderdag betoogd in Brussel. “Net zoals in de Frères mocht het van de SASK-directie één keer, we zijn met een grote groep vanuit Brugge vertrokken. Gisteren ben ik naar Leuven gegaan, daarvoor zal ik strafstudie krijgen. Maar dat heb ik er voor over”, aldus Tara.

Wereldcomité

Daan zegt: “De directie van Mariawende stond het toe dat ik spijbelde voor de klimaatmars, maar in ruil hiervoor moest ik actie ondernemen om onze school duurzamer te maken. We streven naar een vermindering van onze afvalberg.”

“In SASK hebben we een wereldcomité met 15 leerlingen, die maatregelen bedenken om de school socialer en meer ecologisch te maken”, vervolgt Tara. Dezelfde principes probeert Tatyana samen met het leerlingenparlement in te voeren bij de Frères: “Het gaat om kleine dingen. Veggie maaltijden tijdens klimaatweek, een dikke truienweek in plaats van dikke truiendag. De verwarming en de pc’s uit ‘s nachts in plaats van stand-by. En waarom de ruiten niet wassen met azijn in plaats van met chemicaliën?”

Zelf proberen deze leerlingen ook thuis milieubewuster te leven. Tara zegt: “Wij gebruiken geen plastieken flessen meer en doen korte afstanden – tot 20 minuten toe – met de fiets. Als ik de keus heb, kies ik ook voor veggie.” Tatyana besluit: “Het zit in kleine dingen, zoals de verwarming wat lager zetten, afval sorteren en aankopen doen in herbruikbare zakken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier