Ook Brugse cannabiswinkel sluit de deuren

Van een doorstart met een nieuw concept is er dus helemaal niets gekomen. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De klad zit er duidelijk in bij de zogenaamde CBD-shops, de winkels die legale cannabisproducten verkopen. Nadat eerder al dergelijke winkels in Torhout, Roeselare en Ieper het voor bekeken hielden, stopt nu ook CBD-shop Veni Vici er definitief mee.

De CBD-shops, waar legale cannabisproducten verkocht worden, schoten de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond. Ook in onze provincie verschenen dergelijke winkels in onder meer Torhout, Roeselare en sinds februari vorig jaar ook in Brugge. Maar het concept lijkt toch geen lang leven beschoren…

In Torhout, Ieper en Roeselare hielden de CBD-shops het al voor bekeken. CBD-shop Veni Vici in de Noordzandstraat in Brugge werd kort na de opening al eens gesloten op bevel van de autoriteiten omdat de uitbating niet bleek te voldoen aan bepaalde formaliteiten. Het Brugse stadsbestuur, en in het bijzonder burgemeester Dirk De fauw (CD&V), maakte er nooit een geheim van niet gelukkig te zijn met de komst van deze zaak. En dan nog eens vlakbij de middelbare school Sint-Jozefsinstituut…

Game over

Toen de zaak vorig jaar in de zomer zo’n anderhalve maand dicht bleef, zag het ernaar uit alsof het ook met deze zaak afgelopen verhaal zou zijn. De zaak opende echter toch opnieuw de deuren, evenwel met beperktere openingsuren. Maar sinds enkele dagen is het dus ook voor de CBD-shop in Brugge ‘game over’. De zaak is gesloten en er hangt een bordje ‘te huur’ aan de gevel.

Al een tweetal weken terug hadden we een vermoeden dat het einde nabij was voor deze CBD-shop. Uitbater Gunther Van Den Brande had op de Facebookpagina van de zaak namelijk de laatste dag van de ‘grote uitverkoop’ aangekondigd. Toen we bij de uitbater aanklopten en vroegen of dit de voorbode was van de sluiting, wilde hij nog niets kwijt. Het zou niet echt gaan om een sluiting maar wel om een ‘doorstart’ met een gewijzigd concept. De nadruk zou in de toekomst minder komen te liggen op de rookwaren maar wel op de andere afgeleide cannabisproducten zoals oliën en zalven.

Maar van een doorstart met een nieuwe concept is er dus helemaal niets gekomen. Gezien het pand te huur staat, kan er van een doorstart geen sprake zijn. De uitbater was niet bereikbaar voor commentaar. Een reden voor de stopzetting konden we niet optekenen maar doordat door nieuwe wetgeving apothekers deze producten nu op doktersvoorschrift mogen verkopen, vervalt een deel van het zakenmodel van dergelijke CBD-shops. En daar komt bij dat de taksen op deze producten ook gevoelig verhoogd zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier