Ook bij Reizen De Craemer blijft de goesting om te reizen groot: “Ons motto luidt altijd: alles komt wel goed!”

Mieke De Craemer (vooraan) met haar rechterhand Lindsey Migneau voor het reisbureau. © Wouter Meeus foto WME
Wouter Vander Stricht

De reissector heeft er een bizar anderhalf jaar opzitten. Te midden de vakantie wilden we wel eens weten van Mieke De Craemer (Reizen De Craemer) hoe ze daar op terugkijkt, maar ook hoe ze de toekomst ziet. “We blijven positief”, klinkt het.

Reizen en ontdekken zit in ons DNA. Maar anderhalf jaar geleden dook het coronaspook op en sindsdien is het soms uur per uur afwachten hoe de situatie in de reissector evolueert. Ook bij Reizen De Craemer weten ze er van mee te spreken.

Wat dacht je toen in maart 2020 in ons land en ook in de rest van de wereld de lockdowns werden afgekondigd?

“We hebben het natuurlijk erg zwaar gehad. Maar toen wisten we nog niet wat ons te wachten stond. Misschien maar best ook. We hebben natuurlijk het geluk dat we al lang in het vak zitten en veel ervaring hebben. Maar we namen het dag per dag en zijn er iedere dag voor blijven gaan. We stellen altijd het belang van onze klant voorop. En in coronatijden was dat niet anders. We konden zo ook enorm veel mensen helpen, want er moesten allerlei formaliteiten afgehandeld worden. Maar als je nu eens terugblikt op die periode, denk je ‘amai, waar hebben we ons toch door geworsteld’.”

Reisbureaus bewijzen in een crisisperiode ook hun meerwaarde.

“Zeker en vast. Er zijn hier ook mensen komen aankloppen die niet via ons geboekt hadden. Ook die hebben we trachten te helpen waar mogelijk. En hoewel er veel minder gereisd werd, was het voor ons dus toch best druk, maar daar stonden weinig inkomsten tegenover.”

Is de rush op vakanties momenteel groot?

“Het is nog niet als anders natuurlijk, maar je hebt wel het gevoel dat de mensen behoefte hebben aan reizen. Zo hebben we hier deze week nog heel wat ‘last minutes’ geboekt. Ook het kwakkelweer in België doet veel mensen naar het buitenland vertrekken. De mensen hebben het soms echt wel gehad met dat thuis zitten en de goesting om te reizen is erg groot.”

Maar grote delen van Europa kleuren opnieuw rood. Hoe beïnvloedt dat jullie werk?

“We staan constant in contact met de diplomatie om de correcte en actuele informatie te hebben. Maar het verandert ook erg snel, soms van uur tot uur. Er zijn natuurlijk klanten die hun voorkeur voor groene of oranje zones resoluut uitspreken. Maar ook reizen naar een rode zone is niet onmogelijk. Heel wat mensen zijn immers ook al dubbel gevaccineerd.”

“Het gedrag ter plaatse van de reiziger is belangrijker dan het coronakleur van het land”

“Bovendien is het niet het coronakleur van het land waar je naar toe reist dat van belang is, wel je persoonlijk gedrag daar. Als je je aan de lokale maatregelen houdt en je bent dubbel gevaccineerd, dan is er weinig gevaar.”

Maar ook 2021 zal voor jullie geen lucratief jaar zijn.

“Ik schat dat we nu tussen de 50 en 60 procent draaien van andere jaren. Maar we moeten ook nog heel wat tegoeden, de vouchers van vorige zomer, weer verrekenen.”

Trek je zelf nog op reis?

“Volgende week begeleid ik met collega’s uit Izegem en Diksmuide een riviercruise op de Douro in Portugal. Die loont echt de moeite. Het is voor ons werken natuurlijk, maar dat belet ons niet te genieten van het mooie landschap en de bezienswaardigheden.”

Mieke, mogen we eens je top drie van favoriete reisbestemmingen?

“Op 1 zet ik Indonesië. Ik hou van de Aziatische cultuur, van de erg vriendelijke bevolking daar. Het is een combinatie van gastvrijheid, natuur en cultuur. Op nummer 2 mogen de Seychellen met de idyllische stranden en prachtige natuur. En op nummer 3 zet ik New York. Uiteraard ben ik er al eens geweest, maar ik wil er zeker nog eens terug.”

Zijn jullie als reisbureau gespecialiseerd in bepaalde landen of regio’s?

“Wij richten ons vooral op vakantiereizen. In bepaalde landen als pakweg IJsland, Mauritius of de Caraïben hebben we veel ervaring en kunnen we met persoonlijke tips nog een extra service bieden. Maar we zijn na al die jaren al over de hele wereld geweest. Het reisbureau is nooit gesloten, we wisselen elkaar af als we op vakantie gaan. Ook hier op de werkvloer zijn we uitstekend op elkaar ingespeeld.”

Hoe kijken jullie naar de toekomst?

“Positief. Ons motto luidde altijd al: ‘alles komt wel goed, als je er blijft in geloven’. En dat zal nu niet anders zijn.”

Mieke De Craemer


Privé: Mieke De Craemer (51) groeide op in Tielt, is getrouwd met Kurt Verstaen en samen hebben ze twee kinderen: Estée (21) en Mathieu (18). Het gezin woont in de Brunicolaan.

Opleiding en loopbaan: Al van in het middelbaar in Spermalie in Brugge volgde Mieke de richting toerisme. Ze deed er ook nog een specialisatiejaar ‘toerisme, recreatie en animatie’ bovenop. Ze ging eerst aan de slag in Waregem, maar startte in 1997 zelfstandig in Tielt. Eerst op de Markt 26 in Tielt, sinds 2000 op de Markt 22. Al sinds 1998 is Lindsey Migneau (afkomstig uit Deerlijk, maar nu in Meulebeke wonend) haar rechterhand.

Vrije tijd: Naast uiteraard reizen zijn haar hobby’s zumba, wandelen, koken en winkelen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.