Ook bewoners uit Zwevezele protesteren tegen gepland hoogspanningstraject van Ventilus

De gemeente belooft de bevolking met raad en daad bij te staan omtrent de geplande hoogspanningsverbinding. © Nele
Redactie KW

Na de jongste gemeenteraadszitting werd een omvangrijke groep bezorgde bewoners ontvangen door het bestuur. Ze protesteren tegen de geplande komst van de hoogspanningslijn Ventilus dichtbij hun woning of bedrijf. Ze vragen om advies, hulp en een alternatief.

Het geplande hoogspanningstraject van Ventilus langs de E403 zorgt in heel wat gemeenten voor ongenoegen. Ventilus is de nieuwe hoogspanningsverbinding van beheerder Elia, die de elektriciteit van de windparken op zee naar het binnenland moet brengen. Het gaat over het vervoeren van elektriciteit met een hoge spanning van maar liefst 380.000 volt. Dat traject is gepland dichtbij de autosnelweg E403 en onder meer op het grondgebied van Zwevezele. Een grote groep bewoners in en rond dit gebied smeekt om hulp.

Huis verkopen

“De gevolgen van een dergelijke aanleg kan vrij ingrijpend zijn”, verduidelijkt landbouwer van het Vrijgeweid Patrick Depré. “Dit zowel voor de directe leefomgeving als voor de land- en tuinbouwsector. Gezinnen die het goed hebben, verlaten de buurt uit schrik. De waarde van onze eigendom kent een serieuze daling. Een optie is ons huis te verkopen aan Ventilus.” Niet enkel de woningen vormen een probleem. “Het beregenen van onze gewassen bijvoorbeeld wordt moeilijk of zelfs onmogelijk en zo kennen wij een opbrengstverlies. Bij brand moet de stroom eerst afgekoppeld worden en dan kan de brandweerploeg pas blussen. Heeft het nog zin dat ik mijn bedrijf verder uitbouw met die gevaarlijke kabels boven mijn hoofd? Er is hier heel wat onzekerheid.”

Het beregenen van onze gewassen wordt moeilijk of zelfs onmogelijk – landbouwer Patrick Depré

“Wij zijn enorm bezorgd over de plannen”, zegt ook Chantal Pollet. “Wij voelen ons benadeeld. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dergelijke hoogspanning ongezond is, maar het is ook niet bewezen dat het geen kwaad kan. Wij willen alvast geen proefkonijn zijn. Het is volgens ons schadelijk voor mens en dier. Er zal visuele schade zijn bij het mooie stukje natuur, om niet te spreken over de mogelijk erge gevolgen van kinderleukemie.”

Nog geen duidelijkheid

De actievoerders hopen op wat hulp en advies vanuit hun gemeente. Ze willen samen aan tafel zitten om alternatieven te zoeken. Burgemeester Hendrik Verkest leeft alvast mee met de bewoners en doet het nodige: “Wij zijn inderdaad geconfronteerd met het grote probleem. Jullie zijn onze partners en wij willen jullie helpen. Ik moet eerlijk bekennen dat er nu nog geen duidelijkheid is of er dergelijke hoogspanning over ons grondgebied komt. Wij zijn bezig met het dossier en zitten niet stil.

Zorgen

“We hebben ons geïnformeerd en bestuderen alles. Ons doel is meer te weten te komen. We zitten nu nog in de eerste fase en er komt nog een inspraakronde. We kunnen nog alternatieven geven. Het is wel een heel moeilijke zaak van wat er technisch mogelijk is. Wij gaan alvast voor het welzijn van onze bewoners en kaarten ondergrondse mogelijkheden aan. We roepen de raad in van adviesraden, studiebureaus en ingenieurs.”

We schakelen de milieuraad in, de ruimtelijke ordening, doen een beroep op individuele reacties en schakelen bekwame studiebureaus en dergelijke in – Schepen van Milieu Hedwig Kerckhove

Schepen van Milieu Hedwig Kerckhove voegde nog een woordje toe. “Uw zorgen zijn ook onze zorgen. Wij zijn ook begaan met de gezondheid van mens en dier. De impact van de teeltgewassen kan groot worden. Die op machines en apparatuur is evenmin te onderschatten. Momenteel bouwen wij advies aan de hand van vier pijlers. We schakelen de milieuraad in, de ruimtelijke ordening, doen een beroep op individuele reacties en schakelen bekwame studiebureaus en dergelijke in. We spreken hier over een moeilijke en ingewikkelde materie die de nodige kennis vraagt. Ik vraag dan ook om al uw wensen of zorgen op papier te zetten en dit aan ons te bezorgen. Daarna kunnen wij overleggen met de betrokken buurtgemeenten. Op dinsdag 4 juni vindt er een infomarkt plaats in Lichtervelde. Ook wij zullen daar aanwezig zijn. De volgende gemeenteraad is op 24 juni en dan geven wij alvast meer uitleg.”

(Nele Sabbe)