Ook afstandsonderwijs voor Liesje uit BuSo Ter Bruyninge:“Met enthousiasme lukt het wel”

foto LOO
foto LOO
Redactie KW

Door de coronacijfers moeten de leerlingen van de humaniora de week voor de krokusvakantie alle lessen online volgen. Zo ook in BuSo Ter Bruyninge in Kortrijk, waar Liesje het vijfde jaar van de opleiding Verzorging geniet.

Campus Ter Bruyninge biedt aangepast zorgonderwijs aan jongeren van 13 tot 21 jaar die het niet zo makkelijk hebben om op een klassieke manier les te volgen. “Het gaat om ‘OV3: een voorbereiding op gewone tewerkstelling’ met de bedoeling de leerlingen op te leiden voor het arbeidscircuit”, duidt coördinator Thomas Desimpelaere, die ook het afstandsonderwijs opvolgt.

“Vanaf het 2e tot 5e jaar is het 2 en een halve dag op school zijn en de rest thuis werken. We willen de leerlingen toch graag ook in de school zien voor hun welzijn en contactonderhoud.” Liesje (19) is afkomstig van Antwerpen maar woont al 11 jaar in Kuurne. Ze volgt het vijfde jaar richting Verzorging. “Dat is bejaarden-, zieken- en kinderzorg. We moeten ons sociaal inleven en weten waarover het gaat. Het is theorie en praktijk samen, maar corona strooide roet in het eten. Dat was al een grote aanpassing. Er zijn ook stages, 3 weken voor en 3 weken na de paasvakantie. Hopelijk kan dat dit jaar lukken”, vertelt Liesje, die 3 klasgenoten heeft. “Best leuk in kleine groepjes werken. We kunnen zo overleggen en gemakkelijk samenwerken.”

IN EEN CRÈCHE WERKEN

Op 8 februari begint in alle scholen een week afstandsonderwijs. “Ik heb dat nog niet gedaan maar het maakt niet uit: ik ben enthousiast genoeg dat het wel lukt (lacht). Wij krijgen 3 bundels papieren mee waarin de afstandslessen uitgewerkt zijn. Dat maakt het gemakkelijker en is zeker haalbaar. Het is belangrijk dat ik ook thuis met een computer kan werken en in mijn vrije tijd ook soms studeer.”

Van de drie richtingen die Lies volgt heeft kinderzorg haar voorkeur. “Liefst van al zou ik graag in een crèche werken: je kan je gemakkelijk inleven in de denk- en doewereld van peuters en kleuters. Je ziet ze zo evolueren.” In september wil Lies starten met een 6e jaar, een specialisatiejaar. “Dat jaar bestaat uit een opleiding met veel stages. De plaatsen waar je de stages doet moet je zelf zoeken: niet altijd gemakkelijk maar ik ben gedreven, het enthousiasme blijft (lacht).” In haar vrije tijd houdt Lies van fietsen en muziek beluisteren. “Dat houdt de school dan even buiten mijn hoofd.” (Peter Van Herzeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier