Ooigembos wordt bijna hectare groter

Schepen Magda Deprez en omgevingsambtenaar Olivier Adam. © foto CLY
Redactie KW

Onder ruime belangstelling werd een beperkte uitbreiding van het aloude Ooigembos aan de inwoners voorgesteld. Het agenschap Natuur en Bos kocht 18 hectare grond aan, maar daarvan wordt voorlopig amper een hectare beplant.

Door de problematiek rond propere lucht lijkt dit oerbos aan belangstelling te winnen. Ook het gemeentebestuur van Wielsbeke wil zich duidelijk engageren en er alles aan doen om meer bomen en bos op zijn grondgebied mogelijk te maken. “Wielsbeke heeft vrij veel industrie zodat wat tegengewicht zeker op zijn plaats is“, vertrouwde burgemeester Jan Stevens ons toe.

Op 29 januari start de aanplanting

Het initiatief tot bosuitbreiding komt van het agenschap Natuur en Bos. De Vlaamse Gemeenschap slaagde er in 18 hectare grond (naar verluidt minderwaardige landbouwgrond) van de boeren. Daarvan wordt een strook van 2,20 hectare, parallel aan het bestaande jaagpad langs de Leie, ingericht als bosgebied. Voorlopig wordt slechts 0,82 hectare aangeplant. De rest is open ruimte want omwille van erfgoedredenen moet op 50 meter afstand van het jaagpad gebleven worden. Op 29 januari start de aanplanting. Er zullen 2.425 inheemse struiken en 1.300 bomen geplant worden. Ook de bomen zijn allemaal inheemse soorten zoals eik, beuk, els en hazelaar. De rest van de gronden worden een open weide in eigendom en beheer van Natuur en bos.

Op termijn is het de bedoeling om het oude oerbos volledig te herstellen. In eerste instantie zal men proberen de aansluiting te maken met de oude Leiearm. Op termijn zal ook een wandelpad worden aangelegd na de bosuitbreiding.

We sprokkelden enkele reacties. Eric Benoit vindt het positief dat hoogstammige bomen worden aangeplant want die produceren tien keer meer zuurstof dan struiken. “De gemeente doet echt haar best om te zorgen voor het milieu en de inwoners. Er is hier veel industrie en er komt ook nogal wat vuile lucht van Oostrozebeke overgewaaid.”

Ook Thomas Dumon is tevreden met de plannen. “Maar wij zijn ook vragende partij om het bestaande bos op veel plaatsen te herstellen. Vooral de bosrand palend aan de 1ste linie regimentstraat is er slecht aan toe. Dit ziet er uit als een stort en nodigt zeker niet uit tot een wandeling in het bos. Bijplanten is goed maar ondertussen het bestaande bos verwaarlozen, kan niet.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier