Ooievaarsjong Emily uit ‘t Zwin sterft door elektrocutie in Marokko

Ooievaarsjong Emily, een van de drie bezenderde ooievaars van het Zwin Natuur Park, kwam in Marokko in contact met een elektriciteitskabel.

Ooievaarsjong Emily, een van de drie bezenderde ooievaars van het Zwin Natuur Park, kwam in Marokko in contact met een elektriciteitskabel. (GF)

In juli vorig jaar kreeg ooievaarsjong Emily, samen met Reinout en Hadewijch, een zender die dagelijkse signalen uitzond. Op die manier konden de drie overal gevolgd worden. Op 21 augustus vertrok Emily samen met de twee andere bezenderde ooievaars naar het zuiden. Via de website van het Zwin Natuur Park en de sociale mediakanalen kon hun trektocht gevolgd worden. Via Frankrijk en Spanje maakte Emily als eerste de oversteek naar het Afrikaanse vasteland. Vanaf half november verbleef ze nabij het plaatsje Ksar El-Kébir, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Tanger. Enkele dagen geleden werd ze daar in de buurt dood teruggevonden. Emily werd geëlektrocuteerd door een hoogspanningslijn. Het bericht bereikte het Zwin Natuur Park via het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. De partner in het project werd hierover gecontacteerd vanuit Marokko.

Elektrocutie komt vaak voor

Elektrocutie is een vaak voorkomende doodsoorzaak bij jonge vogels en dus ook bij ooievaars. Studies in Europa wijzen uit dat tot 25 procent van de jonge ooievaars in een populatie omkomt door elektrocutie. Elektriciteitskabels worden vaak gebruikt als rustpunt. Ze zijn hoog, het is er veilig en ooievaars hebben er een goed zicht op het landschap. Maar ze vormen wel een groot risico, meer bepaald als hun vleugels tegelijkertijd twee kabels raken of als ze tegelijk een kabel raken en de paal of pyloon die als geleider in contact staat met de grond. Vooral bij jonge vogels is elektrocutie een belangrijke doodsoorzaak, wellicht door een gebrek aan ervaring. In sommige gebieden wordt wel werk gemaakt om de constructies veilig te maken voor vogels.

Het is niet de enige doodsoorzaak. Veel onervaren vogels komen in de eerste maanden na het uitvliegen om het leven. Honger, ziekte, slechte weersomstandigheden of een aanvaring met een windturbine of elektriciteitskabels zijn andere belangrijke doodsoorzaken. Het was eerder uitzonderlijk dat alle drie jonge ooievaars hun tocht naar het zuiden overleefden.

Broedseizoen

De ooievaars in het Zwin Natuur Park bereiden zich voor op een nieuw broedseizoen. Op dit moment zijn er elf nesten bezet, waaronder eentje door de ouders van Emily. Zij zijn in de buurt blijven overwinteren en bezetten een nest aan de ooievaarstoren in het Zwin Natuur Park. Binnen ongeveer een maand kunnen de eerste eieren verwacht worden. Nog een maand later zullen de eerste ooievaars uit hun ei komen piepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.