Onze Millenniumkinderen: 2020 moest hún jaar worden. 2021, dan maar?

Onze Millenniumkinderen in 2005. Slechts negen waren bereid om over dat vermaledijde 2020 te getuigen.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Onze Millenniumkinderen in 2005. Slechts negen waren bereid om over dat vermaledijde 2020 te getuigen.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Ze zijn met 25, de West-Vlamingen die geboren werden op 1 januari 2000. Deze krant bezocht de millenniumkinderen bij elke bijzondere verjaardag. Vorig jaar ook, op hun twintigste verjaardag, toen ze aan de poort van het échte leven stonden… Helaas kwam toen corona. 2020 werd een rampjaar, zo erg dat vandaag nog slechts negen millenniumkinderen er willen op terugblikken. Maar ze kijken ook vóóruit, naar wat nu echt hun jaar moet worden.

Andres Vandenbroucke (Ledegem): “Vrienden uitnodigen”

Andres Vandenbroucke heeft één oudere zus en woont sinds vorig jaar alleen in Ledegem. Hij werkt als schilder. “Dat doe ik nu al enkele jaren, maar ik doe het nog altijd met veel plezier. Ik hou ervan om mensen gelukkig te maken door hun huis op te knappen met een nieuw kleurtje”, zegt hij. “Mijn vrije tijd breng ik het liefst samen met mijn vrienden door. Mijn hobby’s zijn longboarden, mijn BMW E82 kuisen en onderhouden, en sinds kort ook met de quad gaan rijden.”

“Ik blik terug op een bizar maar leuk jaar. Ik ging alleen wonen en had daarbij veel tijd om in mijn huis en de tuin te werken. Het voorbije jaar ontmoette ik nieuwe vrienden en leerde ik de vrienden die ik al had ook beter kennen. Met hen zocht ik de sneeuw op in de Ardennen, al was het wel jammer dat de horeca niet open was en we dus niks konden gaan drinken. Ook met de avondklok en het feit dat we niet in grotere groepen mochten afspreken, had ik wat moeite. Voor de rest vond ik alles wel meevallen.”

“Nieuwjaar is voor ons altijd dubbel feest. Mijn verjaardag verschilde dit jaar niet zozeer van andere jaren. Op het gemak samenzitten en lekker eten: zo heb ik het het liefst. In 2021 verwacht ik dat alles weer wat normaler wordt, zodat we weer een terrasje kunnen doen. Ik verlang ernaar om mijn vrienden te kunnen uitnodigen om rond een kampvuur in mijn tuin te zitten. Voorts hoop ik op een goeie gezondheid voor iedereen en op veel veilige ritten met mijn auto en de quad.”


Jasmien Guillemyn (Roeselare): “Eerste verjaardag in blok”

Jasmien Guillemyn is nog single en woont als enig kind bij haar ouders in Roeselare. Voor het nieuwe jaar mogen we haar dus een goed lief toewensen en succes met haar studies. “Nadat ik vorig schooljaar het specialisatiejaar thuis- en bejaardenzorg volgde in VISO Delbeke, zit ik nu in het eerste jaar verpleegkunde in Vives Roeselare. In het weekend werk ik soms al in wzc De Zilverberg in Roeselare. Echte hobby’s heb ik niet. Heb ik eens wat vrije tijd, dan kijk ik graag naar een film of serie”, vertelt ze.

“Voor mij was 2020 niet echt een jaar om snel te vergeten, al heb ik zeker een paar zaken jammer genoeg niet kunnen afvinken van mijn verlanglijstje. Zo stond er in maart een buitenlandse stage gepland die in het water viel. Op school was er ook geen volwaardige proclamatie en ook door de schoolreis naar Parijs en de job als kinderoppasser in het buitenland moest ik een dikke streep trekken. Daar verlangde ik echt naar. Positief is dan weer dat ik ben afgestudeerd als zorgkundige en dat ik zo mijn hogere studies kon aanvatten.”

“Mijn eerste verjaardag in de blok zou sowieso al anders geweest zijn. Ik moest die nu noodgedwongen alleen met mijn ouders vieren. Dat vond ik zeker niet erg, al is het natuurlijk leuker met de hele familie en vrienden erbij. Ik hoop dat er snel een oplossing komt voor de coronacrisis en dat we gauw weer op ons normale leven kunnen overschakelen. Ik kijk er vooral naar uit om weer te kunnen afspreken met mijn vriendinnen en weer naar school te kunnen gaan in plaats van die online lessen.”


Britney Claeys (Houthulst): “Bouwgrond gekocht”

Britney Claeys woont nog bij haar ouders in Houthulst, maar ze heeft wel plannen om binnenkort te gaan samenwonen met haar vriend Dylan Vandamme. Zij vormen al vijf jaar een koppel. “Sinds vorige zomer werk ik in woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem, nadat ik daar de voorbije jaren al een vakantiejob deed. Daarnaast run ik samen met Dylan een bedrijfje in bijberoep: B&D desing SHOP. We maken stickers, personaliseren cadeaus en bedrukken of borduren textiel”, vertelt ze.

“2020 was het jaar waarin ik na een traject van duaal leren mijn diploma van kinderverzorgster behaalde. Dat ging wel anders dan verwacht, want we moesten onze taken thuis maken en online indienen. Ook de proclamatie verliep helemaal anders dan het jaar ervoor, toen ik afstudeerde als zorgkundige. Nu zaten we ver van elkaar, was er achteraf geen drink en moesten onze ouders de plechtigheid online meevolgen. Toch was er ook iets positiefs, want mijn vriend en ik kochten bouwgrond in Houthulst.”

“De voorbije jaren vierden we oudejaar telkens bij familie van Dylan. Dat is een leuke bende, die steeds garant staat voor een avond en nacht vol plezier! Dit jaar bleef ik voor het eerst weer thuis bij mijn ouders, weliswaar met mijn vriend als knuffelcontact. We hebben er samen iets leuks en gezelligs van gemaakt. Voor het komende jaar kijk ik vooral uit naar de plannen van ons huis. Voorts hoop ik dat we snel ons oude leven weer kunnen opnemen en dat ik al wie ik liefheb een dikke knuffel mag geven!”


Imaani Jacobsen (Bredene): “Wees lief voor elkaar”

Imaani Jacobsen zit tijdens de week op kot in Gent. In de weekends keert ze terug naar huis, naar haar jongere zus Eline en haar stiefbroertje Tibe. En naar haar lief Quentin, met wie ze nu vier jaar samen is. Ze studeert communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool en richtte als student-ondernemer al haar eigen bedrijfje op: Amara Events. “Daarmee verzorgen we evenementen op maat, zoals huwelijken, verjaardagen en doopsels. Het jaar 2020 startte hoopvol, maar corona besliste er anders over.”

“Het was voor niemand een makkelijk jaar, maar ik probeer steeds optimistisch te blijven. Ik wou graag reizen en ontdekken. In plaats van vliegtuigreizen maakten we dan maar minder verre reizen, maar ook daarvan heb ik enorm genoten. Ook het ondernemen heb ik zo goed mogelijk doorgezet. De lockdowns gaven me de tijd om het vele papierwerk in orde te brengen. Het is een moeilijke periode om als jonge ondernemer te beginnen, maar ik heb geduld en zal er alles aan doen om mijn bedrijfje te doen groeien.”

“Mijn 21ste verjaardag en Nieuwjaar vierde ik zonder vrienden, maar wel samen met Quentin. Hij maakt van het leven sowieso één groot feest, dus werd het toch een gezellige avond. Ik vrees dat we in 2021 nog even geduld moeten hebben, tot iedereen gevaccineerd is. Maar eens het weer mag, verlang ik ernaar om opnieuw spontane bezoekjes te kunnen brengen aan vrienden en familie. Om hen nog eens goed vast te nemen en knuffels uit te delen. Dat mis ik nu nog het meest van al.” Tot slot wil ze nog een boodschap de wereld insturen: “Wees lief voor elkaar.”


Deirdre Devolder (Oostende): “Naar familie in Spanje”

Deirdre Devolder woont in Oostende. Ze heeft een oudere zus, een oudere en een jongere broer. Ze is al bijna vijf jaar samen met haar vriend Liam. “Ik volg al drie jaar de opleiding sociaal werk aan de Howest in Brugge. Ik kom graag met mensen in contact en ik wil hen zoveel mogelijk helpen, op eender welk vlak. Hobby’s heb ik niet echt. Mijn vrije tijd breng ik meestal door met mijn vriend, ofwel ga ik met mijn beste vriendin een koffie drinken en dan kletsen we zo wat bij”, knipoogt ze.

“2020 was voor mij een bewogen jaar met veel ups-and-downs , zoals bij tal van anderen allicht. Een van de belangrijkste gebeurtenissen was het opstarten van mijn project, met vier medestudenten. We willen de toegankelijkheid naar vrijetijdsactiviteiten in Oostende laagdrempeliger maken voor kinderen en jongeren met een beperking en een migratieachtergrond. Door de coronamaatregelen was het wel niet zo evident om in contact te komen met andere organisaties, partners en de doelgroep zelf.”

“Mijn verjaardag was niet echt anders dan voorgaande jaren. Zoals altijd heb ik die doorgebracht met de mensen die mij nauw aan het hart liggen. Meer kan ik ook niet wensen. Ik hoop vooral dat ik in 2021 mijn gezondheid kan behouden en dat ik meer en nauwer contact kan hebben met vrienden en familie. Door de maatregelen heb ik vorig jaar niet kunnen reizen en heb ik mijn familie in Spanje niet kunnen bezoeken. Ik hoop dat dit in 2021 wel zal mogen, want familie is heel belangrijk voor mij!”


Beau Delecluse (Brugge): “Eerste auto gekocht”

Beau Delecluse is geboren en getogen in Brugge. Hij heeft één oudere broer en één oudere zus. Een vriendin heeft hij nog niet en ook voor hobby’s heeft hij weinig tijd, want die zijn moeilijk te combineren met zijn werk bij het trampolinepark Jumpsquare in Brugge. “Na mijn middelbare studies toerisme en het specialisatiejaar reisleiding en animatie in het Sint-Jozefsinstituut, kon ik daar aan de slag. Gelukkig is het een sportieve job en kan ik mij tijdens de werkuren voldoende uitleven”, lacht hij.

“In 2020 kocht ik mijn eerste auto, wat zowat het enige lichtpuntje van het jaar was. Normaal zou ik weer als animator op het Spaanse eiland Mallorca werken, waar ik ook mijn buitenlandse stage had gedaan, maar dat kon dus niet. Op mijn nieuwe job in het trampolinepark kwam ik evenwel elke dag met mensen in contact en zag ik elke dag nieuwe gezichten verschijnen. Tot we moesten sluiten… Alles viel plots weg en daar had ik het best wel moeilijk mee. Hopelijk kunnen we 2020 snel vergeten, want veel positiefs was er niet aan.”

“Andere jaren ging ik altijd uit en vierde ik mijn verjaardag samen met vrienden, maar nu kon dat natuurlijk niet. Dat begrijp ik, maar toch was het teleurstellend. Als alternatief zette ik samen met mijn broer en zijn vriendin wat dancemuziek op. Voor 2021 wil ik nog niet te veel verwachtingen uitspreken. De situatie verandert elke dag en daarom is het moeilijk om al vooruit te kijken. Ik hoop gewoon dat we het gewone leven snel weer kunnen herstarten en alles kunnen doen en laten wat we zelf willen!”


Zora Vanborm (Snaaskerke): “Hopen op positieve vibes”

Zora Vanborm woont samen met haar mama in Snaaskerke, een deelgemeente van Gistel. “Mijn papa komt uit Aruba, maar mijn mama is een bewust alleenstaande moeder en heeft er dus voor gekozen om mij alleen op te voeden”, vertelt Zora. Ze zit in het laatste jaar van de bacheloropleiding kleuteronderwijs aan Vives in Brugge. Haar vrije tijd besteedt ze vooral in de Chiro van Snaaskerke, waar ze nu al vijf jaar leidster is. Ze danst ook hiphop bij dansschool Pas Partout en houdt van verre reizen.

“Mijn stage naar Suriname kon vorig jaar niet doorgaan, wat voor mij een grote teleurstelling was. Normaal werk ik elke zomer als vrijwilliger bij verscheidene festivals en ook dat viel nu in het water. Toch kan ik ook positief terugblikken op 2020, want op school slaagde ik voor alles. Ik werd zelfs geselecteerd voor het honours degree . Met Co’nect bedachten we bovendien een innovatieve app die zorgvragers en mantelzorgers in contact brengt met zorgvrijwilligers. En tot slot leerde ik mijn vriend kennen, Simon.”

“Ik vond het heel jammer dat ik oudejaar en mijn verjaardag niet kon vieren met mijn vrienden. Dit jaar feestte ik in mijn bubbel. Dat was niet met de gebruikelijke toeters en bellen, maar toch was het fijn. Van zodra het weer mag, wil ik wel nog een feestje organiseren. Je wordt tenslotte maar één keer 21 jaar. Van 2021 verwacht ik dat het een jaar vol positieve vibes wordt. Normaal behaal ik mijn diploma als kleuterjuf, maar ik wil nog verder studeren. En ik hoop dat we tegen de zomer weer kunnen reizen!”


Lynn Vanneste (Zonnebeke): “Ik mis mijn vrienden”

Lynn Vanneste woont al heel haar jonge leven in Zonnebeke. Ze heeft één zus, Lies, en is nog single. Ze studeert businessmanagement met als afstudeerrichting milieu- en duurzaamheidsmanagement aan de HoGent. “Als ik er de tijd voor vind, doe ik aan yoga. Voor de pandemie de kop opstak, deed ik dit elke week, maar sindsdien zijn mijn yogamomentjes zeldzaamheden geworden. Nochtans had ik daar vorig jaar meer dan ooit nood aan”, steekt ze van wal.

“Met uitzondering van een fantastische reis naar Praag met de beste vrienden ter wereld, was het voorbije jaar voor mij van de eerste tot de laatste minuut ronduit verschrikkelijk. Ik heb mij nog nooit zo slecht en eenzaam gevoeld, want ik heb mijn vrienden vreselijk gemist. Sommigen heb ik al meer dan vijf maanden niet meer gezien. Ik ben mezelf het voorbije jaar ook twintig keer tegengekomen, maar ik weet nog altijd niet wie ik nu ben. Kortom: het was echt een jaar om snel te vergeten!”

“Ik ben nog nooit een grote fan geweest van mijn verjaardag, maar nu was die echt rampzalig. Aangezien ik maandag twee examens had, zocht ik met oudejaar om 22 uur al mijn bed op, in de hoop dat ik goed zou kunnen slapen en met Nieuwjaar fris zou zijn om te studeren. Dat plannetje mislukte echter. Van het nieuwe jaar verwacht ik helemaal niks, ik zie wel wat er op mij afkomt. Ik hoop alleen dat iedereen zich zoveel mogelijk aan de regels houdt, want ik wil al mijn vrienden zo snel mogelijk terugzien!”


Margot Notredame (Ieper): “Positief getest geweest”

Margot Notredame woont samen met haar jongere broer en haar ouders in Ieper. Ze studeert verpleegkunde aan VIVES Ieper, waar ze nu in het laatste jaar zit. “Als ik mijn diploma te pakken heb, zou ik graag in het Jan Yperman Ziekenhuis werken. Dat is dicht bij huis en ik had er eerder al een toffe vakantiejob. Hobby’s heb ik niet echt, maar ik ga wel graag eens weg met vrienden. Als het weer het toelaat, ga ik mee gaan vissen met mijn vriend Jonas, met wie ik nu een jaar samen ben.”

“2020 was voor mij een bizar jaar. Het begon heel goed, want sinds mijn verjaardag vormen Jonas en ik een koppel. Daarna is mijn grootvader echter overleden en door corona zag ik mijn vrienden en familie veel minder. Ik hoop dat ik snel weer kan afspreken met hen! Ik ben overigens zelf positief getest geweest, wat natuurlijk ook niet leuk was. Er stond ook een optreden van Niels Destadsbader op mijn agenda, maar dat is niet kunnen doorgaan. Maar van uitstel komt geen afstel; ik heb dit concert nog tegoed!”

“Ik vond het jammer dat ik mijn verjaardag dit jaar niet kon vieren met mijn vrienden en familie, zoals ik dat andere jaren wel doe. Toch hebben we er het beste van gemaakt binnen ons gezin. Voor 2021 hoop ik vooral dat iedereen zich wat aan de regels houdt, zodat het normale leven snel kan hervatten. Op persoonlijk vlak zou ik dit jaar heel graag gaan samenwonen met mijn vriend. We kijken ernaar uit om samen ons stekje op te bouwen!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.