Onvrede op het kerkhof: “Wij houden het hier proper. Waarom kan de stad dat niet?”

Maarten Vangampelaere bij het graf van zijn grootouders. "Wij onderhouden het netjes, de stad mag haar plicht ook nakomen, vind ik." © OV
Olaf Verhaeghe

Voor Maarten Vangampelaere is de maat vol. Meldingen bij het stadsbestuur over het gebrek aan (groen)onderhoud op de begraafplaats van Hulste leveren niets op, terwijl het onkruid de bovenhand blijft nemen. “Wij doen als familie ons best om de grafzerk zelf te onderhouden. Het hoeft niet veel te kosten, maar hou het toch wat netjes hier”, zucht hij. Burgemeester Alain Top (SP.A) vraagt tijd: “De ingezaaide paden moeten kunnen groeien.”

Maarten Vangampelaere (24) woont in Bavikhove maar komt vaak naar de begraafplaats in Hulste. “Mijn grootouders Pierre en Jeannine liggen hier begraven. Ik kom hen hier geregeld bezoeken en tot mijn grote frustratie zie ik dat het onderhoud op het kerkhof jammerlijk achterwege blijft”, vertelt hij. Twee jaar geleden kreeg de familie van Maarten de vraag om de directe omgeving van het graf van zijn grootouders netjes op te ruimen. “Iets wat we toen onmiddellijk hebben gedaan. Maar blijkbaar geldt dat niet voor de stad die bevoegd is voor de paadjes en de rest van de begraafplaats. Het is echt niet om aan te zien… Het onkruid en de lelijke wandelpaadjes zijn echt een doorn in het oog. Hier kan je niet op een waardige, serene manier afscheid nemen van je dierbaren.”

Bodembedekker

Burgemeester Alain Top (SP.A) wijst op de gewijzigde wetgeving rond het gebruik van pesticiden en herbiciden. “We moeten anders omgaan met het groen in de publieke ruimte, ook op de begraafplaatsen”, klinkt het. “Maar de stelling dat we in Hulste niets doen, klopt niet. We hebben een dekkende groen aangeplant, simpelweg omdat onkruid bestrijden tussen kiezels onbegonnen werk is. Een andere bestrating is niet mogelijk omdat de paden waterdoorlatend moeten blijven. Alleen hebben de droge zomers roet in het eten gegooid en kon de bodembedekker onvoldoende groeien. De aanplanting heeft simpelweg tijd nodig.”

De paadjes en rest van de omgeving op de begraafplaats in Hulste liggen er volgens veel bezoekers slordig bij.
De paadjes en rest van de omgeving op de begraafplaats in Hulste liggen er volgens veel bezoekers slordig bij.© OV

Na al die tijd mag je toch verwachten dat er een weldoordachte oplossing komt? Je ziet toch dat het zo niet werkt? – Maarten Vangampelaere

Maar die oplossing volstaat voor Maarten niet. “Maanden geleden heb ik deze problematiek al aangekaart, per mail aan de burgemeester en verschillende leden van de gemeenteraad. Nu opnieuw komen aandraven met het sproeiverbod, is in mijn ogen onvoldoende. Na al die tijd mag je toch wel verwachten dat de stad met een weldoordachte oplossing kan komen? Je ziet toch dat het niet werkt?”

De twintiger verwijst ook naar andere begraafplaatsen in de regio. “Het lukt in het centrum van Harelbeke wel, het lukt in Kuurne wel. Waarom zou een mooie begraafplaats die goed onderhouden wordt in Hulste dan niet kunnen?”

Marmer

“Ik heb er geen enkel probleem mee om het graf van mijn grootouders te onderhouden, integendeel. Maar dat de stad haar plicht niet vervult, stoot me wél tegen de borst. Het hoeft niet veel te kosten hé. Ik vraag geen wandelpaadjes in marmer. Ik vraag als burger én belastingbetaler gewoon dat het kerkhof er netjes bij ligt.”

“Maanden geleden heb ik deze problematiek al aangekaart, per mail aan de burgemeester en verschillende leden van de gemeenteraad”, klink het bij Maarten.© OV

Burgemeester Top benadrukt dat er geen enkel onderscheid is tussen de aanpak van het kerkhof in Hulste en de andere begraafplaatsen. Schepen van Milieu Tijs Naert (Groen) stelt dat ‘men bij de diensten nog geen signalen over dit probleem opving’. “Uiteraard krijgt de begraafplaats in Hulste de aandacht die ze verdient. Van een gebrek aan onderhoud is dan ook geen sprake. Ik ben ervan overtuigd dat, met de vele inspanningen van onze stadsdiensten en de concessiehouders, onze kerkhoven een mooie aanblik krijgen”, aldus schepen nog. “Op die manier creëren we een mooie herdenkingsplaats voor onze dierbaren. Waar ze ook begraven liggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier