Onverwachte hulde voor professor Lode Godderis uit Ingelmunster

Professor Lode Godderis - afkomstig uit Ingelmunster - werd gehuldigd voor zijn inzet voor Kinderwens. Hij staat tussen burgemeester Mohammed Ridouani en Shanti Van Genechten. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Professor Lode Godderis uit Leuven – afkomstig van Ingelmunster – werd onverwacht officieel gehuldigd op de vooravond van de Vlaamse Kinderwensweek voor zijn verdienstelijke inzet voor de vzw Kinderwens. Zijn ouders Bert en Josée Godderis-Lefevre uit de Gentstraat en zus Mieke eveneens uit Ingelmunster zijn supertrots op hun zoon en broer.

Lode werd geboren in Izegem op 2 februari 1973. Hij heeft nog één zus Mieke. Lode volgde het lager onderwijs in de Onze-Lieve-Vrouwschool en het middelbaar in het Instituut Edelweiss in de Schoolstraat. Hij studeerde ook aan het Sint-Jozefscollege in Izegem. De kandidatuursjaren geneeskunde deed hij aan de Kulak in Kortrijk en daarna volgden vier jaar aan de KUL in Leuven. Na het behalen van zijn artsendiploma specialiseerde hij zich in arbeids-, sportgeneeskunde en management in de gezondheidszorg. In mei 2006 behaalde Lode een Phd in de medische wetenschappen met een onderzoek naar het kankerrisico en genetische susceptibiliteit bij werknemers blootgesteld aan kankerverwerkende stoffen. Lode is professor aan de KU Leuven. Hij is directeur onderzoek bij Idewe. In de voorbije jaren kwam hij al vaak op de tv als woordvoerder wanneer er medische onderwerpen aan bod kwamen.

Naar schatting 10 tot 15 procent van de koppels in ons land ervaart vruchtbaarheidsstoornissen in hun betrachtingen om zwanger te worden.

Emotionele impact

Vaak gaat deze periode gepaard met frustraties, wanhoop en soms ook met heel wat druk binnen de partnerrelatie. Sinds 2011 zet professor Godderis zich in voor mannen en vrouwen die te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen, specifiek rond de emotionele impact. Hij maakte het thema mee bespreekbaar in Vlaanderen en doorbrak het taboe. Samen met Shanti Van Genechten stichtte hij de eerste Kinderwenshuizen en zorgde hij voor een aanbod in de eerstelijnszorg. Tot op vandaag zet hij verder in op opleiding en onderzoek rondom deze thematiek.

Shanti Van Genechten kreeg te kampen met een beroepsmatige huid- en longziekte. Zij werkte als vroedvrouw in UZ Leuven, maar omdat daar geen aangepast werk meer was, werd ze na elf jaar ontslagen via medische overmacht. Voor haar was dat een groot verdriet en een verlies van haar droomjob.

Zij was op zoek naar een nieuwe zingeving in haar leven. Zuster Jeanne Devos inspireerde haar om goed werk te verrichten in Vlaanderen. Haar longarts professor Ben Nemmery bracht haar in contact met collega-arbeidsgeneesheer professor Lode Godderis. Hij luisterde naar haar verhaal. Samen begonnen ze met een onderzoek rond de thematiek. Het duo ontdekte een grote leemte in de emotionele begeleiding van mannen en vrouwen die met vruchtbaarheidsproblemen worden geconfronteerd. Shanti Van Genechten – zelf een kind van Vlaamse wensouders – heeft haar nieuwe missie gevonden en is heel dankbaar dat zij deze kan uitbouwen in samenwerking met professor Lode Godderis.

Kinderwens ExpertiseNetwerk ontwikkelde een unieke tool met steun van het ministerie van cultuur. Er werd een kinderwenskoffer uitgebracht met een prachtig kinderwensdagboek dat in samenwerking met diverse vruchtbaarheidscentra vorm kreeg. De koffer bevat ook een kaartspel dat koppels moet ondersteunen in hun onderlinge communicatie. De problematiek maakt dat deze soms stroef verloopt. Het spel moet het onderwerp beter bespreekbaar maken. De wensouders vinden ook een cd in de koffer. Deze bevat nummers die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met vruchtbaarheidsproblematiek of een onbeantwoorde kinderwens. Diverse artiesten werkten eraan mee, waaronder Erik Goossens, Kathleen Snoeckx en Bert Appermont, Nasrien Cnops en ook Waar is KEN uit Izegem, die het campagnelied schreef voor de Vlaamse Kinderwensweek.

Op de vooravond van de Vlaamse Kinderwensweek werd professor Lode Godderis officieel gehuldigd omwille van zijn verdienstelijke inzet voor de vzw Kinderwens. In het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Leuven volgde een panelgesprek, gebeurde de huldiging van professor Godderis door burgemeester Mohammed Ridouani uit Leuven en minister Kris Peeters, was er kinderwenstheater door actrice Dorothy Wuyts en muzikale omlijsting door de Belgische popband Waar is KEN. Die avond lanceerde de band zelfs hun campagnesong (k)wensenkind, die speciaal voor Kinderwens ExpertiseNetwerk werd geschreven. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier