Onverschilligheid frustreert Rikolto-vrijwilliger Karen Slosse in grote mate

Johan Sabbe

Onverschilligheid. Het woord alleen al vindt de Torhoutse Karen Slosse afstotelijk. Ze is sterk actief in het lokale comité van Rikolto. “Dat sommige mensen zomaar alles over zich heen laten waaien en zich van niets of niemand aantrekken, gaat er bij mij niet in”, zegt ze in onze reeks ‘Interne keuken’. “Nochtans zijn de wereldproblemen niet gering. Denk maar aan de klimaatverandering.”

Karen laat in elk geval niet betijen. Ten huize Slosse is iedereen al jaren in de weer voor de non-profitorganisatie Rikolto, het vroegere Vredeseilanden. Karen laat zich binnen het lokale comité niet onbetuigd. Aan inzet geen gebrek.

De inzet van thuis uit ingelepeld

“Jaren geleden startten mijn ouders samen met een groep vrienden het vrijwilligerscomité Vredeseilanden Torhout op. Elk jaar wordt er in januari een actieweekend georganiseerd. Zo kregen mijn broer, mijn zus en ik de inzet voor mensen die het moeilijk hebben ingelepeld. Naarmate ik ouder werd, groeide mijn interesse in ontwikkelingssamenwerking en het huidige Rikolto. Ik hou het comité nu mee draaiende.”

“Helaas kunnen we als gevolg van corona momenteel geen gadgets verkopen en geen activiteiten op de Markt organiseren. Dus voorzien we een alternatief. Dat is een gezellige stadswandeling die iedereen tot en met zondag 17 januari individueel of met het gezin kan afleggen. Deelnemen is gratis, maar we appreciëren uiteraard een bijdrage voor Rikolto.”

Bijdragen aan de strijd tegen onrecht

“Waarom mij inzetten voor het goede doel? Omdat het mij een voldaan gevoel geeft én ik het mijn plicht vind om mijn steentje bij te dragen aan een betere en eerlijkere wereld. Weliswaar zonder mijn eigen geluk in de weg te staan. Onverschilligheid kan me in grote mate frustreren. Ik ben met veel kansen geboren en voel me bevoorrecht in mijn warme, welvarende en liefdevolle situatie. Dus vind ik het logisch om inspanningen te leveren ten bate van zij die dat geluk niet hebben. Om de nodige maatschappelijke verandering na te streven, zou ik in de politiek kunnen stappen, maar ik ben ervan overtuigd dat zoiets mij ongelukkig zou maken. Dan veel liever vrijwilligerswerk via Rikolto. Het onrecht in de wereld stoot me tegen de borst. De ongelijkheid tussen mensen kan me oprecht boos maken. Plus: de manier waarop de mensheid de aarde aan het kapotmaken is. Velen beseffen het niet eens. Voedsel verbindt iedereen met elkaar, de natuur en het milieu en daar zet Rikolto op in door wereldwijd boerenfamilies te steunen.”

“Ik erger me eraan als ik zie hoe sommigen de klimaatverandering afdoen als een futiliteit. Heel wat mensen weten gewoon niet wat er gaande is. Anderen, zoals de machtige leiders, schuiven de problemen achteloos van zich af. Nog meer stoor ik me aan mensen die niets over hebben voor een ander. Egoïsme en onrecht liggen heel dicht bij elkaar.”

Graag mensen met een open houding

“Ik kies nadrukkelijk voor mensen met een open houding. Ik ga liever geen discussie aan met wie alles beter denkt te weten en niet openstaat voor afwijkende overtuigingen. Ik hou van diegenen die kunnen luisteren en interesse tonen in de mening van een ander, zelfs al lijkt die mening op het eerste gezicht niet interessant. Bij mensen met een open houding voel ik me sneller op mijn gemak en niet beoordeeld.”

“Ik trek graag op met wie veel weet over van alles en nog wat, zonder arrogant te zijn. Mensen die boeiend vertellen, gepassioneerd zijn door iets en die passie vol overtuiging laten horen. Dergelijke personen vind ik leuk gezelschap, want soms heb ik geen zin om zelf veel te praten en luister ik liever naar de anderen.”

Heel wat invloeden maar met eigen accenten

“Ik vind empathie een heel belangrijke eigenschap. Je kunnen inleven in de gedachten en gevoelens van je medemens. Je moet daarvoor niet altijd begrijpen wat die ander denkt of voelt. Het volstaat om op een eerlijke wijze rekening te houden met elkaar.”

“Empathie vind ik een belangrijke eigenschap”

“Ik kijk op naar mensen die weten wat hen gelukkig maakt en daarnaar handelen. Zij die het juiste evenwicht vinden tussen werk, rust, vermaak, verplichtingen, enzovoort. Ik ben zelf nog op zoek naar wat ik precies wil in mijn leven. Een zoektocht die wellicht nooit zal stoppen, want er komen telkens nieuwe vragen op je pad. Er zijn veel mensen die mij al iets geleerd hebben. Al die verschillende invloeden hebben me gemaakt tot wie ik ben, weliswaar in combinatie met de eigen accenten die ik leg. Dan heb ik het over de invloed van mijn ouders, tantes en nonkels, oma’s en opa’s, mijn vriend, mijn vriendengroep, mijn stagementoren, de juf uit het zesde leerjaar, mijn scoutsmaten en jawel mijn eerste lief.”

Naar verre landen reizen is een meerwaarde

“Ik ga heel graag op reis. Reizen is een meerwaarde in mijn leven. Ik probeer dat zo duurzaam mogelijk te doen, al trekken de verre landen mij het meest aan en is het dan niet simpel om je ecologische voetafdruk laag te houden. Ik heb echter veel bijgeleerd over ecotoerisme en ben er klaar voor om er na corona op uit te trekken. Tijdens mijn opleiding tot kinesist heb ik genoten van een stage in Rwanda. Graag zou ik in de toekomst nog eens voor een lange periode in een totaal ander land leven en werken, want zoiets verrijkt je enorm. Toch zie ik mezelf nooit voorgoed naar het buitenland verhuizen. Zelfs Antwerpen zou ik al te ver vinden (lacht) . Meer dan de helft van mijn familie en vrienden woont in Torhout en ik wil hen binnen handbereik.”

Ingewanden van een geit liever niet meer eten

“Samen tafelen is gezellig. Zeker in de blok behoorde eten tot mijn lichtpuntjes. Ik ontdek met veel plezier nieuwe smaken. Ik lust zo goed als alles. Het enige wat ik tot nu toe al geproefd heb en liever nooit meer op mijn bord krijg, zijn de ingewanden van een geit. Ik kook geregeld, maar leg me er niet speciaal op toe. Je moet er de tijd voor hebben. Ik ben blij dat mijn vriend prima kookt en ik dat niet elke dag zelf hoef te doen.”

Privé

24 jaar, woont bij haar ouders Paul Slosse (51) en Els Deroo (53) in de Koddaardstraat, verblijft veel bij haar vriend Tom Beuckelaere (24) in Gent, heeft oudere broer Wannes (26) en jongere zus Kaat (16).

Studies

Sinds juni afgestudeerd als kinesitherapeut aan de UGent, pediatrie als afstudeerrichting, volgt nu postgraduaat duurzame ontwikkeling in Kortrijk (samenwerking Vives-Howest).

Vrije tijd

Dansen, joggen, wandelen, lezen, reizen, 13 jaar in scoutsgroep Sint-Rembert actief geweest, harde inzet voor Rikolto Torhout (ex-Vredeseilanden).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.