Onverhoopt diamanten jubileum voor Noël en Monica na bijna fatale 59ste huwelijksverjaardag: “Restaurantmedewerkers hebben haar leven gered”

© (Foto TP)
Redactie KW

“Je mag het een wonder noemen dat mijn vrouw nog naast mij zit”, zegt Noël Fournier (81), die deze maand met Monica Quatacker (82) hun diamanten bruiloft vierde. Een jaar eerder liep de 59ste huwelijksverjaardag bijna fataal af voor Monica. Ze verslikte zich tijdens hun tête-à-tête in een Iepers restaurant, maar enkele medewerkers twijfelden niet. “Hun snelle en voortdurende reanimatie heeft haar leven gered.”

“Een jaar geleden vierden we onze 59ste huwelijksverjaardag met ons tweetjes op het terras van het Ieperse restaurant Yperley”, zegt Noël. “Plots verslikte Monica zich in haar kreeft, waardoor ze geen lucht meer kreeg.”

Monica bleek ook een hartstilstand te hebben en er snelden meteen twee restaurantmedewerkers toe om te starten met reanimatie. “Het ging om iemand met een flexijob, die heel wat EHBO-ervaring had van zijn vast job, en een jobstudent Geneeskunde”, zegt restaurantuitbater Jurgen Crombez. “Die zes minuten tot de aankomst van de hulpdiensten leken een eeuwigheid te duren. Daarna werd ze nog eens twintig minuten gereanimeerd door een ambulancier.”

Kunstmatige coma

Monica werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze in een kunstmatige coma gehouden werd. “Leeft ze nog? Was mijn eerste vraag toen ik in paniek aankwam in het ziekenhuis. Ze is kritiek, maar we zullen ons best doen, kreeg ik te horen”, herinnert Noël zich.

Na enkele dagen bang afwachten opende Monica haar ogen. “Op de derde dag kregen we het verlossende telefoontje, de opluchting was groot onder ons personeel”, aldus Jurgen. “Ik lag ervan wakker. Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. De feeststemming op die prachtige zonnige dag was plots omgeslagen in een begrafenissfeer. De snelle en voortdurende reanimatie van onze medewerkers heeft uiteindelijk het leven gered van Monicsje. Monicsje en Noëltje, zeggen wij altijd. Ze zijn al jaren klant.”

Speciale aandacht

Ook toen Monica opnieuw moesten leren praten, schrijven en stappen tijdens een lange revalidatie. “Noëltje bleef goed zorgen voor zijn vrouwtje”, vervolgt Jurgen. “Tijdens de tweede coronagolf bleef hij maaltijden afhalen bij ons. En we besteedden speciale aandacht aan haar bord. Zorg dat er pureepatatjes zijn voor Monicsje en dat het vlees fijn genoeg gesneden is, zodat ze zich niet verslikt, klonk het bij de bekommerde echtgenoot. Tijdens die afhaalmomenten konden we er nog telkens over praten en dat verzachtte de pijn bij iedereen. En zie ze nu zitten. Je straalt, Monicsje!”

Jurgen zag haar maandag voor het eerst terug sinds het incident, en Monica bracht ook nog een bezoek aan een van de reddende medewerkers. “Ik ben dankbaar dat ik nog leef”, vertelt ze. “Ik voel me goed en ben blij dat ik met Noël en onze drie kinderen, zes kleinkinderen en vier achterkleinkinderen ons diamanten jubileum kon vieren in de tuin van onze jongste dochter. Ook dan was het mooi weer. En ik deed m’n best om me niet meer te verslikken.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier