Onveiligheidsgevoel bij Zeebruggenaren is groot na zeven inbraken door vluchtelingen

De inwoners van Zeebrugge zijn de overlast beu. "Onze klachten worden geminimaliseerd. Het stadsbestuur zegt dat we ons onterecht zorgen maken", klinkt het onder meer. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Na zeven inbraken vorig weekend door een inmiddels aangehouden transmigrant dreigt de situatie in Zeebrugge te escaleren. Een burgerwacht die op zoek ging naar vluchtelingen, kreeg een steen door de achterruit van zijn wagen. “De mensen voelen zich niet meer veilig”, getuigt bewoonster Emily Billiau.

Volgens buurtbewoonster Emily Billiau wordt Zeebrugge al maanden geteisterd door de “zware problematiek” met transmigranten: “Ze krijgen voeding en de nodige zorgen van de pastoor, maar voor de rest is er geen omkadering waardoor er grote groepen rondzwerven op straat. Bijna dagelijks wordt er ingebroken in huizen, wagens en privé-eigendommen. Zondagnacht alleen al was het vijf keer prijs in ons kleine dorpje. Er heerst hier een onveiligheidsgevoel. De daders wachten zelfs niet meer tot het donker is, ze slaan toe wanneer ze willen.”

“Het Brugse stadsbestuur luistert niet naar onze noodkreten. Meer zelfs, onze klachten worden geminimaliseerd door bewonersbrieven te sturen met statistieken die aantonen dat er juist minder migranten aanwezig zijn en dat we ons onterecht zorgen maken. Dit kan écht niet meer! Zeebrugge was ooit een veilig familiaal dorp waar je met een gerust hart kon vergeten je auto te sluiten of waar je om 22 uur ‘s avonds als vrouw nog kon hardlopen”, hekelt Emily Billiau.

Volgens Kevin Pearson, oprichter van de Facebookgroep Zeebrugge Scherp met 1.200 leden, verloopt de overlast door vluchtelingen die naar het Verenigd Koninkrijk willen, in golven: “De laatste tijd zijn het andere mensen die hier rondzwerven. Vroeger kwamen Syriërs bij de pastoor om voedsel, drank en kledij bedelen. Nu gaat het om zeer veeleisende Noord-Afrikanen die geld, eten en sigaretten vragen. Als je hen niks geeft, worden ze verbaal en fysiek agressief. Die Tunesiërs en Marokkanen zijn geen oorlogsvluchtelingen. Zij willen naar Engeland, omdat ze daar zonder papieren aan werk raken.”

Kevin heeft al meerdere keren aan patrouillerende ‘burgerwachten’ via zijn Facebookgroep gevraagd om geen transmigranten op te jagen of zelf te proberen hen op te pakken: “Dat is het werk van de politie. De boodschap is: als je iets ziet, neem een foto of film het en verwittig de politie. Via onze Facebookgroep kunnen we ook snel de mensen waarschuwen. Aanvankelijk verliep de samenwerking met het officiële buurtinformatienetwerk wat stroef. Ze zagen ons als een burgermilitie die illegale activiteiten deed. Ten onrechte, nu werken we allemaal samen voor meer veiligheid.”

Pensioen

Marijke Declerck uit de Eiensluisstraat in Zeebrugge, ex-uitbaatster van het Zeemanshuis, stond zondagmorgen oog in oog met een transmigrant, terwijl haar man om boterkoeken naar de bakker was en zij spaghettisaus aan het bereiden was in de keuken. “Hij stapte zomaar binnen in mijn garage en zag er dronken of gedrogeerd uit. I want to sleep, zei hij. Ik gaf hem een duw en hij probeerde mijn gsm af te pakken. Ik heb hem tot aan het poortje geduwd en beginnen roepen. Hij schold mij uit voor hoer in het Frans en het Engels en deed zijn broek af. Ik ben beginnen lachen, ook al was mijn hart niet groter dan een halve koffieboon. Gelukkig arriveerde op dat moment mijn man. Ook hij probeerde tevergeefs tegen die transmigrant te praten en heeft hem dan maar laten lopen. Korte tijd later heeft de politie hem opgepakt. Ik had mijn terugkeer naar Zeebrugge, nu ik met pensioen ben, wel anders voorgesteld. Ik kan hier tegenwoordig niet meer op mijn gemak met mijn hondje wandelen.”

Steven Jacobs (39) getuigt dan weer dat hij zondagavond aangevallen werd door een groepje van 13 transmigranten op de weg tussen Zeebrugge en Zwankendamme: “Ik had op de sociale media gelezen dat er inbraken gepleegd werden. Daarom reed ik rond in de straten, op zoek naar vluchtelingen. Tussen de bosjes zag ik een dozijn transmigranten schuilen en heb ik lichtjes vertraagd. Ze zijn dan met stenen beginnen gooien. Een van die stenen verbrijzelde mijn achterruit. Er zat bij mij iemand op de achterbank, gelukkig raakte die niet gewond. Toevallig passeerde er ook net een politiecombi die achter de daders aan is gereden. Begin september sliep er al een vluchteling in het portaal van mijn woning in de Heiststraat, rechtover de pastorie. De voorbije maanden was het wat kalmer, maar nu zwerven er weer groepen vluchtelingen rond. Ze plegen inbraken. Sommigen van hen hebben fietskettingen bij en hebben al iemand bedreigd, toen die weigerde een sigaret te geven. Veel oudere mensen in Zeebrugge zijn bang, en daarom voeren wij zelf nachtpatrouilles uit.”

Recht in eigen handen

Korpschef Dirk Van Nuffel is niet te spreken over de Zeebrugse burgerwachten, die vluchtelingen schaduwen en zelfs opjagen: “Het is toch vreemd. Ze achtervolgen die mensen en krijgen een steen door de achterruit. Dat klopt toch niet? Herhaaldelijk heeft de politie de bewoners van Zeebrugge al afgeraden om zelf nachtpatrouilles te organiseren. De politie heeft haar eigen patrouilles opgevoerd en er bestaat in Zeebrugge een officieel buurtinformatienetwerk. Ik haal mijn schouders op voor mensen die het recht in eigen handen nemen. De schade die hun auto dan oploopt, komt niet in aanmerking voor de betaling van herstelkosten door het Zeebrugse schadefonds!”

Volgens de korpschef heeft het geen zin om rondzwervende transmigranten een boete aan te smeren voor inbreuken op het samenscholingsverbod: “Ze kunnen die 250 euro niet betalen. De federale politie én de procureur des Konings hebben trouwens een recente richtlijn uitgevaardigd om transmigranten, die geen misdrijven plegen, enkel te identificeren en niet langer op te pakken. Met die aanbeveling vanuit Brussel raakt de lokale politie tussen hamer een aambeeld geklemd. Want in deze coronatijden verhoogt de druk van de lokale bevolking om iets te doen aan rondzwervende vluchtelingen. Hoe dan ook, de lokale politie zal blijven gerichte controles uitvoeren in Zeebrugge. Uit de jongste cijfers blijkt dat er in oktober minder vluchtelingen rondzwierven dan vorig jaar in onze provincie: er zijn er 222 geteld, vorig jaar 636. 79 procent zat in Zeebrugge.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.