Ontsnapte serval van schoonbroer Temptation Megan terecht, het dier bleek gewoon in de tuin te zitten

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vrijdag werd het nieuws verspreid dat een serval ontsnapt was uit een woning in de Spalaan in Oostende. Het dier is ondertussen terecht. Om alle geruchten de kop in te drukken gaven de eigenaars van het dier ons een exclusieve inkijk in de vertrekken waar Thor verblijft.

De serval, die normaal in de Afrikaanse savanne leeft, is een middelgrote katachtige. Gekenmerkt door zijn lange poten, korte staart en zijn kleine kop met afgeronde oren en een korte snuit. Niet meteen het huisdier zoals we dat voor ogen hebben, maar in Oostende waant Thor, zo heet de serval, zich ‘God in Frankrijk’. Thor behoort aan Frederik Vanderwilt, de ex van Barbara Gandolfi, toe. Frederik is toevallig de schoonbroer van Megan Desaever, bekend omwille van haar deelname aan Temptation Island. “Er werd al snel geschreven dat het mijn serval was, maar dat is helemaal niet zo. Ik ben samen met de broer van Frederik en zo ontstond wat verwarring. Waarschijnlijk omdat ik het had gedeeld op sociale media. Er staan ook wat foto’s met Thor op mijn Instagrampagina”, zegt Megan.

Volgens de eigenaar is Thor zeker niet gevaarlijk. “Servals zijn helemaal geen gevaarlijke dieren. Maar het is en blijft een exotisch dier”, legt Frederik, de eigenaar van Thor, uit. “Ik heb jaren in Dubai gewoond en ook daar hield ik servals. Ik ben gewoon verliefd op die diertjes. Er werd meteen ook geschreven dat het verboden is in België om een serval te houden, maar ook dat klopt niet helemaal. In Wallonië is dat inderdaad verboden, maar in Vlaanderen mag het, mits een vergunning en die hebben we hier. En daarbij: zouden we anders zelf de politie ingelicht hebben over Thor?”

Thor doet geen vlieg kwaad en is de oogappel van Frederik.
Thor doet geen vlieg kwaad en is de oogappel van Frederik.© JRO

Anderhalve kilogram vlees per dag

Zelfs Bekende Vlaming An Lemmens pikte het nieuws op en deelde het op haar Facebookpagina. ‘Ik kreeg net het bericht door dat deze mensen hun serval kwijt zijn. Dit is een WILD dier, geen huiskat, en in ons land is het VERBODEN om dit dier te houden’, stond er te lezen. “Ik heb An een mail gestuurd. Jammer dat ze zo reageert zonder eerst te verifiëren. Zeker als publiek figuur zou ze beter moeten weten. Ik heb haar gezegd waar het op staat en dat het houden van een serval, mits een vergunning, wel toegelaten is.

An moet zich beter informeren alvorens dergelijke informatie te verspreiden”, reageert Frederic boos. “Thor is geboren in gevangenschap. Ik kocht hem legaal in Duitsland. De kostprijs? Je mag al snel rekenen op zo’n 15.000 euro. Thor eet trouwens anderhalve kilogram vlees per dag. Hij kost me een fortuin, maar ik heb het er graag voor over. Hij is nu bijna tien maanden oud, maar kan gerust 25 jaar worden. Hij weegt momenteel zo’n 11 kilogram, maar ook daar kunnen nog een zestal kilo bij komen.”

Ontsnapte serval van schoonbroer Temptation Megan terecht, het dier bleek gewoon in de tuin te zitten
© JRO

Thor draagt normaal het grootste deel van de dag een tracker. “Het ding moest opgeladen worden en net op dat moment is Thor verdwenen”, gaat Megan verder. “We loofden meteen een beloning van 1.000 euro uit voor de gouden tip, want Frederic had schrik dat men het dier iets zou aandoen. Hij is nog steeds groter dan een gewone kat en dat zou wel eens tot bange reacties kunnen leiden van mensen.”

“Hij zat gewoon in onze tuin terwijl wij hem overal aan het zoeken waren”

Zaterdagmorgen was de hele zaak opgelost. Thor bleek nooit de straat gezien te hebben. “We dachten dat hij ergens naar binnen gelopen was en zo via een openstaand deur de straat was opgelopen. Maar vanmorgen kwam hij opeens uit zijn schuilplaats. Hij had zich verscholen in een hoekje in de tuin. We hebben er nooit aan gedacht om hem daar te gaan zoeken. Maar uiteraard waren we blij dat hij terug was en dat hij inderdaad nooit op straat terecht is gekomen, want wie weet wat dan met hem gebeurd zou zijn”, aldus Megan.

Kooi in bamboe

Frederik toont ons de verblijfplaats van Thor in zijn riante villa. “Thor heeft een binnenverblijf van maar liefst 65 vierkante meter”, maakt Frederik duidelijk. De binnenverblijfplaats van de serval is helemaal gevuld met aarde. “Daarnaast is er een klimaatregelaar die de temperatuur constant op 18 graden houdt, de ideale temperatuur voor het dier. Ook speelgoed heeft hij te over. Thor heeft het hier beter of de dieren die in het wild leven. Ik denk zelfs niet dat de zoo aan zijn levensstandaard kan tippen.”

Ontsnapte serval van schoonbroer Temptation Megan terecht, het dier bleek gewoon in de tuin te zitten
© JRO

De binnenplaats voor Thor leek niet genoeg. “Ik vond dat Thor ook naar buiten moest kunnen. Daarom hebben we een stuk van de tuin verbouwd en daar een kooi in bamboe van gemaakt. Ook daar is nog eens 45 vierkante meter ruimte voor Thor en in de winter wordt ook het buitengedeelte verwarmd. Thor heeft zeker niets tekort, niet zoals geschreven werd op sociale media door mensen. Het is om die geruchten de kop in te drukken dat ik een interview toesta. Het moet gedaan zijn met altijd maar de wildste geruchten rond mijn persoon een eigen leven te laten leiden. Thor heeft het hier goed.”

Ontsnapte serval van schoonbroer Temptation Megan terecht, het dier bleek gewoon in de tuin te zitten
© JRO

Frederik verwittigde meteen ook de politie om te melden dat Thor terecht is. “Jammer dat mensen eigenlijk ook misbruik maken van de beloning van 1.000 euro die werd uitgeloofd. We kregen enkele tips binnen van mensen die Thor zogezegd hadden gezien. We zijn alle tips gaan uitpluizen en zijn ook telkens ter plaatse geweest. Maar nu blijkt dat hij gewoon in onze tuin zat, weten we ook dat de tips vals waren. Jammer, maar al bij al zijn we gewoon blij dat Thor terecht is”, besluit Frederik.

Erkenningsaanvraag Vlaamse Dienst Dierenwelzijn

Bij navraag bij Claude Velter, directeur van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Oostende, blijkt dat er wel degelijk een erkenning kan verkregen worden om een serval te houden als particulier. “De serval staat niet op de positieve lijst van zoogdieren die in België mogen gehouden worden. Er gelden echter wel uitzonderingen. Mensen kunnen zich effectief regulariseren. Die positieve lijst kwam er na overleg door de overheid met verschillende andere partijen. Ik weet dat er in Oostende een aanvraag lopende is, maar dat vraag je beter na bij de dienst Dierenwelzijn”, aldus Velter.

Daar krijgen we te horen dat er inderdaad een aanvraag werd ingediend. “In het geval van de serval in Oostende heeft de eigenaar inderdaad een erkenningsaanvraag ingediend bij de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn“, vertelt woordvoerder Brigitte Borgmans. “De eigenaar deed dat weliswaar te laat, want de aanvraag gebeurde pas na de aankoop van de serval. We volgen het dossier verder op.”

Volgens Frederik dateert de aanvraag al van voor de coronacrisis, maar werd het dier pas in april aangeschaft. Bij die erkenningsaanvraag moet de eigenaar een gedetailleerde beschrijving doorgeven van de huisvesting van het dier en moet hij ook kunnen beschrijven welke verzorging het dier nodig heeft. Daarnaast moet een bibliografie worden meegestuurd van de gebruikte literatuur met vermelding van de volledige referenties. De aanvraag kost 60 euro en het betalingsbewijs van de aanvraagkosten moet worden meegestuurd.

Uit het aanvraagdossier moet blijken dat de eigenaar goed gedocumenteerd is over de levensgewoonten en fysiologische behoeften van de diersoort die hij wil houden. Daarna wordt de aanvraag voorgelegd aan de Dierentuincommissie. Daarna wordt het dossier overgemaakt aan de bevoegde minister die binnen zes maanden na aanvraag beslist of de erkenning toegekend wordt.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier