Ontsnapte oehoe Iggy leeft al maanden in Koekelarebos

Redactie KW

Een half jaar geleden ontsnapte de Siberische oehoe Iggy uit haar volière in de tuin van baasje Dylan Bogaert (28) uit Diksmuide. Verdwenen is de indrukwekkende roofvogel allerminst. “Ze wordt nu al wekenlang dagelijks meermaals gezien in Koekelare en leeft allicht in het Koekelarebos”, zegt Dylan, die nog steeds hoopt dat zijn lievelingsdier ooit terugkeert.

Op vrijdag 22 januari ontsnapte de toen 10 maanden oude oehoe uit de 25 vierkante meter grote volière uit de tuin van Dylan Bogaert in de Eikhofstraat in Diksmuide.

Emotionele waarde

Dat gebeurde toen na het voederen de deur van de volière niet goed was dichtgevallen en Iggy haar kans schoon zag. “Nog steeds heb ik veel verdriet dat ik haar kwijt ben”, zegt Dylan.

“Iggy was een laatste cadeau van mijn mama die korte tijd later overleed aan kanker. Zij is van heel emotionele waarde voor mij.”

In gevangenschap

De dagen en weken na haar ontsnapping werd Iggy regelmatig gezien. Tot halfweg maart. “Dan kreeg ik plots twee maanden geen nieuws meer”, vertelt Dylan.

“Ik vreesde echt dat ze helemaal vertrokken was of een ongeluk had gekregen. Verstrikt in kabels of overreden door een auto of zo. Je mag niet vergeten dat Iggy geboren werd in gevangenschap en de wilde natuur nooit gekend heeft.”

Koekelarebos

Maar sinds eind mei duikt ze steeds weer op. Bijna áltijd in Koekelare aan de Oostmeetstraat en Sterrestraat, of in Bovekerke.

“Elke dag wordt ze meermaals gezien en krijg ik foto’s van haar. We weten intussen zeker dat ze overnacht en deels leeft in het Koekelarebos, pal tussenin de plaatsen waar ze gezien wordt. Dat betekent dat ze zich wonderwel goed heeft aangepast aan het leven in het wild. En dat ze veel eten vindt.”

Graag terug thuis

Toch blijft Dylan hopen dat Iggy op een dag thuiskomt. Na meldingen van buurtbewoners is Dylan al diverse malen uitgereden en zag haar intussen zelf al vijf keer. Maar haar vangen of lokken lukte niet omdat ze telkens te ver was. Laatst zat ze 40 meter hoog in een boom.

“Ik wil Iggy echt graag terug thuis hebben en wil een grotere volière bouwen met veel natuurlijke accenten. Haar trainen zal wel niet meer lukken, daarvoor leefde ze nu al te lang in het wild.”

Niet mensenschuw

“Ik begrijp dat mensen zeggen dat zij zich goed aanpaste en best nu in het wild blijft leven. Maar vergeet niet dat deze roofvogel hier eigenlijk niet thuishoort. Ze is volgens diegenen die Iggy al zagen écht niet mensenschuw. Ze blijft zelfs op enkele meters afstand zitten.”

Maar een keer kreeg Dylan de melding dat zij loerde naar een klein hondje om die te pakken. “Dat wil ik ook niet geweten hebben”, besluit Dylan. Op verschillende Facebookpagina’s werd de opsporing van Iggy al duizenden keren gedeeld. Dylan probeert, wanneer hij tijd heeft, om zelf telkens te gaan kijken. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier