Ontslag van medewerker zorgt voor sociale onrust bij Mivalti, Raad van Bestuur houdt voet bij stuk

© Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Een recent ontslag van een medewerker bij Mivalti in Tielt zorgde ervoor dat er al twee acties van de vakbonden volgden. De Raad van Bestuur blijft echter pal achter de beslissing staan. De vakbonden lieten een (anonieme) vertrouwenspeiling uitvoeren en richten vooral de pijlen op de directie. “Men moet deze zaken – het ontslag en de directie – gescheiden houden”, aldus RvB-voorzitter Philippe Dubaere. “De ontslagen man heeft een tweede kans gekregen en die niet gegrepen.”

Volgens de vakbonden worden de voorbije jaren in Mivalti gekenmerkt door een opeenvolging van sociale conflicten. In Mivalti, een organisatie in Tielt die voor opvang en begeleiding voorziet van mensen met voornamelijk een verstandelijke beperking, werken 140 mensen. “Veel van deze conflicten vinden hun oorzaak of worden aangewakkerd door de attitude, de aanpak en de persoonlijkheid van de directeur en het gebrek aan echte inspraak en respect tegenover de medewerkers. Er is al ongelofelijk veel tijd en energie geïnvesteerd in een poging om een werkbare situatie te creëren en het broze vertrouwen te herstellen”, klinkt het in de nota van ACV en BBTK-ABVV.

“De emmer was al redelijk vol en is volledig overgelopen met het ontslag op 6 april van een clustercoach in de organisatie. Een clustercoach is een begeleider/opvoed(st)er die verantwoordelijk is voor de organisatie en de werking van een cluster van leefgroepen. Dit ontslag heeft op de werkvloer voor een storm van verontwaardiging gezorgd en o.a. geleid tot een aantal spontane prikacties. De onvrede is op vandaag nog altijd niet gaan liggen, integendeel. Na weken van bemiddeling en overleg is een oplossing verder weg dan ooit. Zeker na beslissing van de directie en de Raad van Bestuur van 24 april waarin gemeld werd dat de betrokken clustercoach niet terug in dienst genomen wordt en dat er vanuit het bestuur geen enkele responsabilisering uitgesproken wordt naar de directie toe. Dat is bij heel veel medewerkers hard aangekomen.”

“Gevolg daarvan is dat het vertrouwen in de directie nu naar het vriespunt gezakt is. In een anonieme interne vertrouwenspeiling waaraan 90% van de medewerkers hebben deelgenomen, geeft 65% aan geen vertrouwen meer te hebben in de directie. Dit is niet het gevolg van één of een paar feiten, maar het resultaat van een jarenlang opgebouwd ongenoegen en wantrouwen. Met het resultaat van deze peiling wordt meteen ook de kritiek van de directie en Raad van Bestuur weerlegt dat het ongenoegen vooral bij een beperkte groep van medewerkers zit.”

“We hebben afgelopen jaar door de uitbreiding 20 nieuwe mensen in dienst genomen. Daarvan hebben we met één problemen”

Philippe Dubaere, voorzitter van de Raad van Bestuur, had weet van de bevraging. “Ik weet niet of die wel zo anoniem was als gesuggereerd, maar dat doet nu niet ter zake. Men haalt twee zaken door elkaar. Men grijpt het ontslag van die werknemer aan om de directie te viseren. Maar het ene heeft niks met het andere van doen. We hebben afgelopen jaar door de uitbreiding 20 nieuwe mensen in dienst genomen. Daarvan hebben we met één problemen. Die man zou ook een tweede kans krijgen, maar heeft meteen weer verkorven door zijn houding naar de directie. Als Raad van Bestuur hebben wij beslist het ontslag te handhaven.”

De voorzitter stipt ook nog aan dat de ‘gast’ centraal staat in Mivalti, dat een residentiële functie heeft, maar ook dagopvang organiseert. “Het gaat louter om die m/v met een beperking. Die willen we onze beste zorgen bieden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier