Ontroerend Goed: de Galge in Proven

Bert Vanden Berghe

Met een eigenzinnige blik op de vaak vanzelfsprekende pareltjes van on(t)roerend erfgoed trekken fotograaf Pieter Clicteur en journalist Bert Vanden Berghe door West-Vlaanderen.

In de volksmond is dit bouwwerk bekend als de ‘Galge’, maar de oorsprong is allesbehalve luguber. De bakstenen boog was een oriëntatiepunt in de doolhof van het toenmalige kasteel ‘t Couthof. Het was een doolhof van hagen, die samen met een bos van loof- en dennenbomen werd aangelegd in 1865 door baron Jules Mazeman, toenmalig eigenaar van het kasteel en burgemeester van Proven.

Het kasteel werd zo’n honderd jaar eerder gebouwd door Jules’ grootvader Jean François de Sales de Mazeman, die griffier was van de stad Poperinge. Al kreeg het domein al in de 14de eeuw de naam ‘t Couthof. Het kasteel werd gebruikt als zomerverblijf. Jules Mazeman liet het kasteel verbouwen en legde dus ook de doolhof aan. Hij was overigens goed bevriend met Jules Van Merris, kasteelheer van het nabijgelegen kasteel De Lovie. De twee hebben toen samen hun stempel op de omgeving gedrukt. Maar het echtpaar Mazeman had het echter niet gemakkelijk. Drie van de kinderen stierven op vroege leeftijd. De oudste verdronk op driejarige leeftijd in de vijver van het domein. Het vijfde kind kreeg dezelfde naam als het oudste en werd later ook burgemeester van Proven.

De weduwe bleef tot in 1945 wonen op het domein. Het verlies van haar kinderen in de herfst van haar leven bleef altijd als een strop rond haar keel hangen. Verdwaald ook in haar gedachten, soms al eens verloren. Geen uitkijktoren kon daarbij nog een overzicht bieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier