Ontmoet mensen met beperking of dementie op Buurtbank van Villa ‘t Veldzicht in Sint-Kruis

De tuin van Villa ‘t Veldzicht in Sint-Kruis is de vaste stek van de eerste Buurtbank. Wie plaatsneemt op de bank, kan in levende lijve of via verhalen en getuigenissen, mensen met een beperking of dementie ontmoeten. “Onze Buurtbank kan je ontlenen om zelf ontmoetingsplaatsen te creëren.”

Bijschrift foto: Katrijn Tavernier van vzw Villa ‘t Veldzicht, Marlies van Hooreweghe van Expertisecentrum Dementie Foton, An Devriendt van Familiezorg, samen met enkele gasten van Villa ‘t Veldzicht.

Villa ‘t Veldzicht is een vzw die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking en die ijvert om verbinding te leggen met de buurt en haar bewoners door allerhande initiatieven. “Sinds 2016 werken wij ook samen met Expertisecentrum Dementie Foton voor een dementievriendelijk Sint-Kruis”, zegt Katrijn Tavernier van Villa ‘t Veldzicht. “Daarvoor zochten we een manier om ontmoetingsmomenten te creëren en op die manier mensen met elkaar te verbinden. Zo bedachten we de Buurtbank.”

Het eerste en voorlopig enige exemplaar bevindt zich in de tuin van Villa ‘t Veldzicht. De bank werd samengesteld uit gebruikte stoelen en het geheel werd wit geverfd en voorzien van een rode box, waarin een gastenboek zit. “Op de Buurtbank kan iedereen plaatsnemen om even uit te rusten of een praatje te maken. In de rode box aan de achterkant van de bank zitten getuigenissen, gedichten en verhalen van personen met dementie of een beperking. Wie op de bank plaatsneemt, kan hen op die manier ontmoeten in hun verhalen en uitspraken, maar kan ook zien via het gastenboek wie er eerder al op de bank plaatsnam.”

Op die manier worden mensen aangemoedigd om op een genuanceerde manier te kijken naar mensen met een beperking of dementie. “We willen bekomen dat mensen niet alleen de kwetsbaarheid zien van mensen met dementie of een beperking, maar dat ze ook hun kracht ontdekken. Via deze bank kan je dus mensen ontmoeten die je in het dagelijkse leven misschien niet zou tegenkomen.”

QR-code

De Buurtbank is ook voorzien van een QR-code, waarmee je via YouTube de Buurtbankverhalen kan beluisteren. Het is de bedoeling dat de Buurtbank op termijn gaat rondreizen in Sint-Kruis. “Verenigingen en organisatoren van evenementen kunnen onze Buurtbank lenen om tijdelijk bij hen te plaatsen en op die manier ook bij hen ontmoetingsplaatsen te creëren: tijdens een event, een samenkomst of gewoon in uw voortuin. Indien een vereniging nog een stapje verder wil gaan en zelf zo’n bank wil maken, kunnen ze via ons steun krijgen hiervoor”, zegt Katrijn. “We kregen van de stad Brugge toestemming voor vijf bijkomende banken. We hopen dan ook dat dit project de start is van iets groters en dat we aanvragen krijgen van organisaties die hetzelfde concept willen doortrekken voor de doelgroep waarmee of waarvoor zij actief zijn.”

De Buurtbank was al her en der te zien in de straten van Sint-Kruis en is van 21 tot 23 december te vinden op Kerstival in Sint-Kruis. Ontlenen kan via info@veldzichtvzw.be.

(EVDK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.