Ontmantelen van vliegtuigbom in Oostende is precisiewerk

Vrijdagvoormiddag werd vlakbij de haven van Oostende begonnen met de ontmanteling van een vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog.

Deze ochtend werden al heel wat omwonenden uit voorzorg geëvacueerd. Ook tal van straten zijn momenteel nog altijd niet toegankelijk. “Alles wat van de Expressweg komt vanuit Zeebrugge en zo richting E40 en A10 gaat om Oostende binnen te rijden, is oké”, aldus Carlo Smits van PZ Oostende. “Maar de rest die binnen die zone ligt is problematisch. De oprit in Jabbeke werd afgesloten omdat het in De Haan te druk werd, en de afrit Oudenburg zit vast, net als de Sluizenstraat en de Esperantolaan in Bredene.”

De bom bevat op deze bovenstaande foto al de montage van het systeem, dat aan beide uiteinden de ontstekingen zal afsnijden. Dat gebeurt met een puntstraal waarmee ze water onder een druk van 700 bar de ontstekingen worden verwijderd. Om 10.27 uur werd de eerste ontsteking al verwijderd. Eens de ontstekers zijn verwijderd is de bom ontmanteld. De bom wordt dan afgevoerd naar Meerdaal. Daar zal de bom gebruikt worden als didactisch materiaal in de opleiding van de ontmijners.

Intussen blijken de werkzaamheden wel vertraging op te lopen. Er worden daarom nieuwe scenario’s onderzocht. Een mogelijkheid die overwogen wordt is dat de bom verplaatst wordt naar het strand en daar tot ontploffing wordt gebracht. Maar er is nog geen beslissing gevallen daaromtrent. Het blijft afwachten.

(JRO – Foto JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.