Onthardingsfeest Campus Deken Jonckheere in Wevelgem

De eerste spadesteek is een feit.© SL
De eerste spadesteek is een feit.© SL
Stefaan Lernout

Het was een symbolische spadesteek, maar wel één die de aanzet is tot de uitvoering van het masterplan voor Wevelgem Centrum. In de Deken Jonckheerestraat waren ter hoogte van het sociaal huis een aantal vierkante meter asfalt uitgebroken, op die plaats werd een boom geplant die door burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) vakkundig werd opgehoopt met aarde.

Het echte onthardingsfeest van de Deken Jonckheerestraat zal ergens in de loop van 2022 plaats vinden, toch kwamen de verschillende actoren samen op zoals gepland op 1 mei 2021 de start te geven tot het uitbouwen van Campus Deken Jonckheere. Directie en bestuursleden van scholen SPWE en scholengemeenschap aan de Leie, bestuursleden van woonzorgcentrum Sint-Camillus, van Jeughuis Ten Goudberge, buren en het voltallige schepencollege. De talrijke aanwezigheid onderstreept het belang van het moment.

“We hebben heel wat plannen, die zijn al lang aan het sudderen en komen nu naar boven”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “Voor de eerste keer is iets echt zichtbaar. Sommigen bestempelden onze plannen voor Wevelgem centrum als wild en ondoordacht, welnu: hier bewijzen we het tegendeel. Het is niet simpel om de vele actoren samen te brengen rond een idee en hen te overtuigen van het nut ervan! Gelukkig dachten zij samen met ons twintig tot dertig jaar verder. Wij en de hele gemeente mogen dan ook dankbaar zijn dat we elkaar hebben gevonden.”

De talrijke aanwezigheid van de verschillende actoren onderstrepen het belang van het moment

Groene Corridor

Het straatbeeld van de Deken Jonckheerestraat telt momenteel heel wat verhardingen, parkeerzones, verharde speelplaatsen en opritten. Het masterplan voor het centrum van Wevelgem, dat in juni 2018 aan het brede publiek werd voorgelegd, stelt voor om de straat te knippen en er een aantrekkelijke groene campusomgeving te creëren voor de omliggende scholen, jeugdbewegingen, het woonzorgcentrum en de andere publieke functies.

Die Campus maakt deel uit van een groene corridor die dwars door Wevelgem loopt, van oost naar west. Een verbinding voor zachte weggebruikers en een ecologisch lint met ruimte voor groen en water. Die corridor wordt via de Campus aangesloten op het bestaande Cultuurpad. Op die manier krijgt de Campus een directe verbinding met het centrum, het gemeentepark en de Leievallei. De Campus zal klaar zijn in 2023. De Vlaamse Overheid die met een subsidie van 250.000 euro het project in een stroomversnelling bracht, gaf omwille van Corona de uitvoering een jaar respijt.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier