Onthaalmoeder Marilyn Degryse uit Menen bedankt na tien jaar al ‘haar’ kinderen

Iedereen stapt wel eens op een minder dagje morrend richting werkplaats of bedrijfsplaats. Marilyn Degryse (44) uit Menen heeft dit als onthaalmoeder nog nooit meegemaakt. “Mijn werk is mijn grootste passie en ondanks het vele en harde werk zie ik zonder enige uitzondering àl ‘mijn’ kinderen graag”, zegt Marilyn.

Marilyn Degryse is onthaalmoeder. Ze vangt al tien jaar kinderen op tussen 0 en 2,5 jaar en geeft nu een feestje voor al die kinderen en hun ouders. © NVM

In die tien jaar dat Marilyn Degryse onthaalmoeder is, heeft ze al heel veel peuters gezien, geknuffeld en grootgebracht alsof het haar eigen kinderen waren.

“In januari 2010 ben ik begonnen als onthaalmoeder. Niet iedereen mag dit beroep zomaar uitoefenen, er zijn door Kind en Gezin strenge regels opgelegd. Zo moet je een diploma kinderverzorgster bezitten en mag je maximum acht kinderen bij je thuis accepteren.”

Kleinschalige crèche

“Een onthaalmoeder biedt eigenlijk een kleinschalige kindercrèche aan voor kinderen tussen 0 en 2,5 jaar”, vertelt Marilyn. Organisator van kinderopvang in gezin en groep, Felies, is eigenlijk de werkgever van Marilyn. “Alles wat je hier in huis ziet voor de kinderen moeten wij, onthaalmoeders, wel allemaal zelf financieren. Ikzelf woon eigenlijk op de derde verdieping van mijn woning. De twee onderste verdiepingen zijn volledig ingepalmd door de kinderen”, lacht Marilyn.

Ikzelf heb geen kinderen, het is er eigenlijk nooit van gekomen

Al om 7 uur ‘s morgens staat Marilyn paraat om de werkende ouders te ontvangen met hun kroost. “Tot 18 uur zorg ik meestal voor een zestal kinderen. Met verversen, eten geven, activiteiten en spelletjes spelen met hen is de dag al snel gevuld hoor. Na 18 uur kan ik dan eindelijk het huis opruimen, kuisen en eten klaarmaken. Het weekend is voor mij een welgekomen en dankbaar uitblaasmoment”, vertelt Marilyn.

Wachtlijst

Dat de ouders gemakkelijk de weg vinden richting Marilyn daarvan getuigt haar wachtlijstje. “Op 21 september dit jaar komt er pas een plaatsje vrij. Dus het zit nog wel eventjes goed de komende maanden”, zegt Marilyn.

Een tienjarig bestaan als onthaalmoeder is wel een knappe krachttoer. “De meeste onthaalouders stoppen ermee als hun eigen kinderen groot genoeg zijn om zelf naar school te gaan. Ikzelf heb geen kinderen, het is er eigenlijk nooit van gekomen”, lacht Marilyn.

Na tien jaar maakte Marilyn eens de balans op hoeveel kinderen ze nu al opgevangen had en ze kwam tot de vaststelling dat ze toch wel een 40-tal peuters verzorgd heeft door de jaren heen. Om dit te vieren nodigt ze iedereen uit op zaterdag 18 januari in de Sint-Jansschool in Menen voor een gezellig feestje. Het wordt een spannend weerzien met alle kinderen.

Nog eens tien jaar erbij

“Ik wil daarmee ook de ouders bedanken voor het jarenlange vertrouwen in mij. Sommige kinderen zullen nu wel al twaalf jaar zijn maar ik zal ze allemaal nog herkennen hoor”, lacht Marilyn. “Iedereen heeft positief gereageerd op mijn uitnodiging. Dit doet mij heel veel plezier. Ik zal morgen dus zorgen voor een lekker dessertbuffet met koffie en voor de kinderen is er een schminkstandje, zijn er spelletjes en een knutselhoek”, weet Marilyn.

Als het aan Marilyn ligt doet ze er zeker nog eens tien jaar bij. “Zolang ik nog kan, doe ik zeker verder als onthaalmoeder, het is mijn roeping!” besluit Marilyn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.