Ontdek de nieuwe terrassen in Kortrijk

Het zomerspeelplein op de Grote Markt in Kortrijk komt terug, maar wordt wat opgeschoven zodat de brasserieën hun terrassen verder naar voor kunnen uitzetten. © Stad Kortrijk
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Ook in Kortrijk mag de horeca vanaf morgen (maandag) de deuren opnieuw openen. Om de verplichte afstand van 1.5 meter tussen klanten te kunnen bewaren, richt Stad Kortrijk heel wat nieuwe terrassen in. De stad telt op die manier ongeveer 7.000 m² aan terrassen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van andere jaren. Dat zorgt voor heel wat nieuwe terrasjes, soms op verrassende plaatsen.

De dienst Economie van Stad Kortrijk wachtte de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad op woensdag niet af. Vorige week kwamen ze al op de proppen met een terrasplan XXL. Hoofdzaak van dat plan is dat de terrasoppervlakte in de stad haast verdubbeld wordt. “We hopen daar twee dingen mee te bereiken”, aldus schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “We willen consumptie in open lucht stimuleren, dat is veiliger. En we hopen zo onze horecazaken een duwtje in de rug te geven.”

De ambitie van de schepen? Voor elke zaak minstens 50 procent extra terrasruimte creëren, zodat ze evenveel klanten kunnen ontvangen als voor de coronacrisis. Op sommige plaatsen zoals op de Grote Markt, lukte dat vlotjes. Op andere, zoals in de Budastraat, heeft het wat meer voeten in de aarde.

Constant evalueren

In totaal telt Kortrijk 474 horecazaken. “Die werden allemaal gecontacteerd”, aldus de schepen. “Voor iets meer dan de helft vonden we een oplossing op het openbaar terrein. Goed 83 anderen konden het zonder onze tussenkomst stellen. Zij kunnen hun terras uitbreiden op hun eigen terrein.” In de overblijvende zaken is de stad niet aan zet (die zijn bijvoorbeeld gevestigd in shoppingcenter K in Kortrijk).

“Het taskforce ‘Heropstart Horeca’ zal vanaf maandag elke dag om 18.00 uur vergaderen om het plan te evalueren en bij te sturen waar nodig”, besluit de schepen.

Ondanks de werken krijgen de horecazaken aan Den Appel een gezamenlijk terras.
Ondanks de werken krijgen de horecazaken aan Den Appel een gezamenlijk terras.© Stad Kortrijk

't Straatje wordt volledig afgezet voor verkeer. De nieuwe terrassen nemen er de volledige breedte van de weg in.
‘t Straatje wordt volledig afgezet voor verkeer. De nieuwe terrassen nemen er de volledige breedte van de weg in.© Stad Kortrijk

De verlaagde Leieboorden krijgen aan twee kanten een terras.
De verlaagde Leieboorden krijgen aan twee kanten een terras.© Stad Kortrijk

Op Kooigem Plaats moeten parkeerplaatsen wijken voor een gezellig terras.
Op Kooigem Plaats moeten parkeerplaatsen wijken voor een gezellig terras.© Stad Kortrijk

Ontdek de nieuwe terrassen in Kortrijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier